BEBEK MASAJI

Başlatan Herbiseyim, Ara 24, 2008, 10:26 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Herbiseyim

Bebek Masajı

Bebek Masajı

Anne ve babanın bebeklerini okşayıp kucaklaması, ,çten gelen doğal bir davranıştır. Masajın bebeğin sağlığı için yararlı olduğunu gösteren kanıtlar giderek artmaktadır. Dokunma duyusu bebek için dış dünya ile iletişimin temelidir. Dokunmak, bebeğe güven ve sıcaklık verir. Anne bebeğiyle ilk ilişkisini ona dokunarak kurar. Yaşamın erken döneminde bebekler görme ve işitmeden çok, koku ve dokunma duyuları yardımıyla çevreyi tanırlar. Bebek annesinin dokunuşlarıyla dünya ile iletişim kurmaya başlar, anne de bebeğine dokunarak sever.

Masaj, prematüre bebeklere de iyi geliyor
Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde masaj uygulamalarının; kilo almayı hızlandırdığı, daha hızlı ve dengeli bir gelişim sağladığı, uyanıklık süresini artırdığı kontrollü çalışmalarla gösterilmiştir. Bebek masajı ayrıca prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin annelerinde çaresizlik ve yetersizlik duygularını da azaltabilmektedir. Dokunma ve masajın yaşam kalitesini artırdığına dair bazı bilimsel veriler de vardır.

Masajın bebeğe katkıları
Dokunma duyusunun, masaj yöntemiyle uyarılmasının bebeklerde olumlu etkileri gösterilmiştir. Masaj; kas-iskelet, sinir ve dolaşım sistemlerini uyararak bir dizi biyokimyasal ve fizyolojik işlemlleri başlatmaktadır. Sık kucaklanarak sevilen bebeklerin solunum ve dolaşım sistemlerinin daha çok geliştiği gözlenmiştir. Bu nedenle de masajın bebeklerde görülen sindirim bozuklukları, infantil kolik, uyku düzensizlikleri gibi sorunlarda etkin bir tedavi yöntemi olabileceği düşünülmektedir. Ancak masajın büyüme, gelişme ve iletişim üzerindeki etkileri halen araştırılmaktadır.

Masaj yapılan bebekler, yalnızca beşikte sallanan bebeklerle karşılaştırıldığında masaj uygulananların daha aktif, daha uyanık oldukları ve daha az ağladıkları görülmüştür. Masaj uygulanan bebeklerin daha fazla kilo aldıkları, daha kolay uykuya daldıkları ve anneleri ile yüz yüze geldiklerinde daha yakın davranışlar sergiledikleri de gözlenmiştir. Bunlara ilave olarak kilo almayı hızlandırır, sakin uyku sağlar, ağrıyı, gaz ve koliği azaltır. Ayrıca bağışıklık sistemini de uyarabilmektedir. Bebeğini okşayan ve ona dokunan annelerde rahatlama hissi olur ve anne sütünün artmasını sağlayan prolaktin hormonu salgılanır. Anne bebeğine yakınlaşır, aralarındaki güzel ilişkinin temeli böylece güçlenir.

Masajın bebeğe faydaları
Bebeğe sevgi ve şevkatle dokunma, onun gelişimine büyük katkıda bulunacaktır.
Bebek masajı bu dokunmayı temel alarak yapılan bir dizi hareketten ibarettir; bebeğin sağlığı ve anne ile iletişimine çeşitli katkılarda bulunur. Bebek, masaj sayesinde rahatlamayı ve annesiyle ilişki kurmayı öğrenir. Masaj, bebeğin kas koordinasyonunun artmasına, dolaşım, sindirim ve solunum sistemlerinin gelişmesine, rahatlamaya, hareketliliğin artmasına yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bebek masajı nasıl yapılır?
Bebeklere masaj yapmanın ne özel bir tekniği ne de belli bir sırası vardır; esas sorun bunu onların küçük bedenlerine uydurabilmektedir. Bebeğin vücudu çok küçük olduğundan, en çok sıvazlamaları kullanacaksınız.

Bebeğiniz için bir rahatlama ve rahatlatma tekniği olan masajın temeli, eller yardımıyla bebeğin tüm vücüdunda yumuşak dokunuşlar yaratmaktır. Masaja, bebeğinizin başından başlayarak kollarına, karnına, kol ve bacaklarına uyguladığınız hafif dokunuşlarla başlayın. Kendinizi güvende hissettikçe ve bebeğiniz alıştıkça, uyguladığınız basıncı yavaşça arttırarak masaja devam ediniz.

Masaj sırasında üzerinde çalıştığınız bölge elleriniz için fazla küçükse, parmak uçlarınızla masaj yapın. Bebeğinizin hoşuna giden hareketleri hemen keşfedeceksiniz. Tüm hareketleriniz yavaş ve dengeli olsun; kendinizi zorlamayın, stres yapmayın, bırakın elleriniz sizi yönlendirsin.

Masaj yaparken yüz de dahil olmak üzere tüm bölgelerde badem veya zeytinyağı gibi hafif bir bitkisel yağ kullanın. Bebekler için uygun olan bu yağları kolayca bulabilirsiniz. Bebek yağı mineral esaslı bir yağdır, deri tarafından kolayca emilmez.

Prof Dr. Nadire Berker - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı.
İmran Toylan - Uzman Fizyoterapist
VKV Amerikan Hastanesi



--------------------------------------------------------------------------------

Herbiseyim