Yök'e inat okudu, 4,5 yılda doktor oldu...

Başlatan ugur20, Ağu 05, 2007, 02:13 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Uğur YUCA


Düzce Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Ayşegül İlhan, Avusturya'da 6 yıllık tıp fakültesini 4,5 yılda bitirerek büyük bir başarının altına imza attı.

YÖK'ün katsayı uygulaması nedeniyle çok yüksek puan almasına rağmen Türkiye'de üniversiteye giremeyen Düzce Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Ayşegül İlhan, Avusturya'da 6 yıllık tıp fakültesini 4,5 yılda bitirerek büyük bir başarının altına imza attı. Nefroloji bölümünde bilimsel çalışma asistanlığına başlayan İlhan, diplomasını Viyana Tıp Üniversitesi rektörünün elinden törenle aldı.

1984 doğumlu olan Ayşegül İlhan, Düzce Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni 5'lik derecesi ile okul ikincisi olarak bitirdi. ÖSS'de toplamda sadece 15 yanlışı çıkan Ayşegül'ün aldığı 180 ham puan ile Türkiye'de giremeyeceği okul yoktu. İHL'li olduğu için katsayı adaletsizliğine maruz kaldı ve netleri iyi olmasına rağmen istediği bölüme kayıt yaptıramadı. 2002 yılında ÖNDER'in bursu ile Viyana'ya giden İlhan, Viyana Tıp Üniversitesi'ne kaydoldu. İlhan, burada normal süresi 6 yıl olan okulunu 4,5 yılda bitirerek 22 yaşında doktor olma başarısını gösterdi. Ayşegül İlhan okulda başörtüsü ile özgürce eğitim alabildiği gibi Viyana Üniversite Hastanesi'nde yaptığı pratik eğitimlerde bile kısıtlanmadı. Mezun olduğu üniversitenin nefroloji bölümünde bilimsel çalışma asistanlığına başlayan İlhan, 26 Haziran'da üniversitenin kutlama salonunda düzenlenen mezuniyet töreninde ödülünü üniversite rektörünün elinden aldı. Törende konuşan okulun dekan yardımcısı Gerhard Mallinger tıp eğitiminin 6 yılda bitirilmesinin bile zor olduğunu söyledi. Dekan yardımcısının bu sözleri eğitimini 4,5 yılda tamamlayan Ayşegül'ün başarısını gözler önüne serdi. Schifa Derneği'nin başkanlığını yürüten Dr. Ayşegül İlhan uluslararası kongrelerde tebliğ sunmaya başladı.

Ayşegül İlhan, Viyana'da üniversite çevresinde başörtüsü ve inancı konusunda hiçbir engelleme ile karşılaşmadığını, fakat ülkesinin bu hususta kat etmesi gereken yolu düşündükçe kederlendiğini söyledi. Viyana'da kalıp akademik kariyere devam etmek istediğini ifade eden İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmalarıma devam edip, sisteme yönelik tecrübeler kazanmak istiyorum. Sonrasında ise ülkeme dönüp, hem Avrupa hem de Amerika'yı tanıyan bir bilim kadını olarak, gerek Türkiye hastanelerinde gerekse Türk akademik çevresinde deneyimlerimi paylaşmak en büyük hayalim. İstiyorum ki, Türk halkı da layık olduğu hizmeti görürken, dünya da Türkiye'de bilim yapan bilimcilerin çalışmalarını konuşsun. Bu amaca yönelik olarak, halen yönetim kurulu başkanı olduğum Schifa isimli tıp derneğimizin de birkaç projesi ve çalışmaları mevcut. İsteğimiz, Türkiye, deki hayat standartlarının yükselmesini sağlayacak altyapıyı oluşturan fikirler üretmek ve bunları hayata geçirmek."

Uğur YUCA