Beyin gücüyle felçli kasını hareket ettirdi

Başlatan taschkent, Ekm 20, 2008, 01:15 ÖS

« önceki - sonraki »

taschkent

Amerikalı bilim adamları, maymunlar üzerinde yaptıkları deneylerde, beynin küçücük bir hücresinin, felç olmuş kaslarda istemli hareketi yeniden sağlayabileceğini ortaya çıkardılar.



İngiliz Nature dergisinin sayısında yayınlanan araştırmayı yapan bilim adamlarına göre, deneylerin olumlu sonuçları, omurilik yaralanması veya beyin kanaması sonucu meydana gelen felçlerin tedavisinde birkaç yıl içinde klinik uygulamalara geçilebileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, ilk kez maymunların, beyinde istemli hareketleri kontrol eden bölge olan korteks motor hücreleri ile bir anestezik enjeksiyon aracılığıyla geçici olarak felç edilen bir organ arasında yapay bir bağlantı kurmayı birkaç dakikada öğrenebileceklerini gösterdiler.

Amerikalı bilim adamları, maymunlara bilek kaslarını hareket ettirmek için tek bir nörondan yararlanmalarını sağlayacak "beyin-makina arayüzü" sistemi geliştirme çalışmalarının, "göreli doğal bir nöroprotez" üretilmesine olanak sağlayabileceğini söylediler.

Araştırmayı yapan Seattle'ın Washington Üniversitesi'nden Chet Moritz, eğer bir maymun bunu yapabiliyorsa, bir insanın daha iyisini yapabileceğini belirterek, "Pratikte test ettiğimiz her nöron bu tip bir uyarma için kullanılabilir" diye konuştu.

İnsan beyninde 100 milyar civarında nöron bulunuyor ve araştırma, bu nöronların şaşırtıcı adaptasyon kapasitesini gösteriyor.

Bilim adamları, araştırmalarında önce, maymunlar bileklerini oynatırlarken, korteks motorundaki izole nöronların elektrik faaliyetini elektrodlar yardımıyla kaydettiler.

Maymunlar, kendilerine önceden öğretilen çok basit bir video oyununu ekranda bir imleci hareket ettirerek bilek hareketiyle oynarken, araştırmacılar, anesteziyle geçici olarak maymunların bileklerini felçettiler.

Beyin faaliyeti normalde istemli bir harekette bulunmak isterken, talimat hareketsiz kaslara ulaşmayınca, araştırmacılar, engeli "bypass" ettiler.

Sinir hücrelerine bağlı elektrotlar, bir dış devreyle maymunların ön kol ve bileklerine bağlandı ve nöronlardan gelen sinyaller bir bilgisayar aracılığıyla yükseltildi. Böylece sinir hücresini yeterince kontrol etmeyi öğrenen hayvanlar, bileklerini de hareket ettirmeyi başardılar.

taschkent