Boyadan Sabit Disk !

Başlatan taschkent, Ekm 07, 2008, 09:11 ÖS

« önceki - sonraki »

taschkent

Geleceğin teknolojisini oluşturma yolunda atılan adımların çılgınlığı artık şaşırtmaz oldu. Son bomba da Paris Üniversitesi araştırmacılarından geldi. TRT 2'de Bob Ross'un tablolarını yaparken kullandığını duyduğumuz Prusya Mavisi'nin meğer ne maharetleri varmış. İddiaya göre eski Prusya devletinin askeri üniformasında kullanılmasından dolayı adı Prusya Mavisi kalan bir boyanın içindeki maddeler ayrıştırılarak manyetikleştirilebiliyor.

Peki bu ne işe yarar?
Bu manyetikleşme boyanın ısı ve ışıkla yön değiştirebilen bir devre anahtarı görevi görmesini sağlıyor. Paris Üniversitesi araştırmacılarına göre bu tip maddeler ikili (binary) kodları ezberleyebilir ve gelecekte depolama aygıtlarında hafıza parçacıkları olarak kullanılabilir. Bunun mümkün olması için elbette daha araştırılması ve geliştirilmesi lazım ancak yine de heyecan verici bir teknoloji olduğu kesin.

Saf Prusya mavisi tozu.



Tam olarak nasıl yapılıyor?
Araştırmacılar önce boyanın içindeki demir atomlarının bir kısmını kobalt atomlarıyla değiştiriyorlar, daha sonra oluşturdukları bu yeni maddeye -150°C'de kırmızı ışık uyguluyorlar. Bu işlemin ardından madde manyetik özellik kazanmış oluyor ve değişim sabit kalıyor. Ancak maddeye ısı verildiğinde manyetik özellik kayboluyor ve devre kapalı hale geliyor. Araştırmacılar bu değişime demir ve kobalt atomları arasında hareket eden elektronların neden olduğunu tahmin ediyor.

taschkent