Daktilolarda kullanılan F Klavyenin aslında Türk icadı olduğunu biliyormuydunuz?

Başlatan taschkent, Ksm 16, 2008, 07:01 ÖS

« önceki - sonraki »

taschkent

Daktilolarda kullanılan F Klavye'nin aslında Türk icadı olduğunu biliyor muydunuz?



CHP milletvekili Coşkunoğlu, TBMM Başkanlığına son yılların en ilginç önergesini verdi. Coşkunoğlu, Sanayi Bakanına, bilgisayarlarda "Türk klavyesi" olarak bilinen "F klavyenin" zorunlu standart olarak tescil edilip edilmeyeceğini sordu. F Klavye'yi daktilo klavyesi olarak biliriz.. Peki F Klavye nasıl Türk Klavyesi oldu?

Bilmeyenler için uyaralım; F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. Gerçekten de bir 'Türk icadı' klavye dizilimidir.

1946'DAN 1974'E..

Bilimsel temellere dayalı standart bir Türk klavyesi geliştirilmesinin zorunluluğuna inanan İhsan Yener, bu konuda 1946'dan itibaren daktilo öğretmeni sıfatı ile sürdürdüğü çalışmalarının dikkate alınmasını ancak 1955'te başarabilmiş.

Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş İhtisas Komisyonu'nca oluşturulan On parmak yöntemi ile Türkçe için uygun Klavye'yi 20 Ekim 1955'te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi'ne Standart Türk Klavyesi olarak onanmış.

Türkiye'deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavye'ye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanunu'na eklenmesi ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından Zorunlu Standart olarak onanmasıyla kesinleşmiştir.

25 yıllık bir mücadelenin sonunda kendisine inananların da yardımları ile o günlerde 'Klavye İnkılabı' olarak anılan bu standardizasyonu gerçekleştiren İhsan Sıtkı Yener, bu sebeple F Klavyenin Babası olarak da anılmaktadır.

Q KLAVYE'DEN FARKI

F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer. F klavyede Türkçede sıklıkla kullanılan harfler parmaklara daha uygun yerlere yerleştirilmiştir, art arda gelen harflerin yazım hızı da farklı parmaklara dağılımı daha iyi olduğundan standart Q klavyeye göre daha yüksektir. Ancak yine de F klavye Türkçe için en uygun dizilim değildir, bazı sık kullanılan rd, kt, gö, gi gibi harf ikilileri aynı parmakla yazılır ve hızı düşürür.

CHP'Lİ VEKİL HATIRLATTI !

"F klavye" bilgisayarların günlük hayata girmesi ile birlikte "Q Klavyeye" döndü. Bilgisayarlar Q harfi ile başlayan klavye ile imal edildi. CHP milletvekili Coşkunoğlu ise F klavyeli daktiloların 1974 yılında Türk Standartlar Enstitüsü tarafından zorunlu standart olarak onaylandığını hatırlattı.

CHP Uşak milletvekili Osman Coşkunoğlu, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından cevaplandırılmasını istediği önergesinde, bilgisayarlarda "F klavyenin" TSE tarafından zorunlu standart olarak tescil edilip edilmeyeceğini sordu.

Coşkunoğlu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından cevaplandırılmasını istediği bir başka yazılı soru önergesinde de, Milli Eğitim tarafından 2003 tarihinde F klavyeye geçilmesi konusunda çalışma yapıldığını hatırlatarak, "Bilgisayarlarda bulunan Q klavyeden vazgeçilmesi, ve F klavye zorunluluğu konusunda, bakanlığınız tarafından neler yapılmaktadır?" sorusunu yöneltti.

Coşkunoğlu Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'a şunları sordu:

* Daktilolardaki bu standart halen geçerlimidir?
* Eğer geçerliyse, daktiloların yerini bilgisayarlar aldığına göre F klavyenin bilgisayarlar için de zorunlu olması gerekmez mi?
* Bilgisayarlarda F klavyenin zorunlu standart olarak uygulanması konusunda bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

Endüstri Mühendisi olan Coşkunoğlu, ABD İllinois Üniversitesi ile ODTÜ de öğretim üyesi olarak görev yapmıştı. Coşkunoğlu TBMM'de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun da üyesi bulunuyor.

taschkent