Kökeni tarih öncesine dayanan üç gözlü "Tuatara"nın yumurtaları bulundu.

Başlatan taschkent, Ksm 07, 2008, 07:08 ÖS

« önceki - sonraki »

taschkent

Tarih öncesi üç gözlü "Tuatara"

   

Yeni Zelanda'da mabedin rutin bakımı sırasında tarih öncesi dönemdeki ejderhalara benzeyen Tuatara yumurtaları bulundu.

Muhafaza Müdürü Rouen Epson, rutin bakım çalışması sırasında başkent Wellington'da Karori Vahşi Yaşam Mabedi'nde 4 tane sert, beyaz renkli yerli tuatara yumurtası bulunduğunu açıkladı. Epson "Yuva şans eseri bulundu ve belki mabette daha başka yuvalar da vardır, bunu bilemeyiz" dedi.

Zoologlar, ejderhaya benzeyen ve yaklaşık 80 cm uzunluğa erişen Tuatara sürüngeninin, 225 milyon yıl önce dinozorlarla birlikte yaşayan türünün son örnekleri olduğunu açıkladılar.

Tuatara'yı diğer sürüngenlerden ayıran özelliği başının üzerinde ince bir deriyle kaplı üçüncü bir göz olduğunu söyleyen uzmanlar, "Tuatara üzerinde araştırma yapan bilim adamları bu üçüncü gözün görme işlevinin olmadığını buldular. Tuataralar'ın bu gözleri, güneşin pozisyonundan yola çıkarak yön bulmak için kullandıkları bir pusula gibi çalışıyor" dedi. 200 milyon yıl önce dinozorlar zamanında çok sayıda bulunan kama dişliler ailesinin hayatta kalan son örnekleri olarak bilinen tuataralar artık sadece Yeni Zelanda'da bulunuyor.

Epson, pinpon topu büyüklüğündeki 4 yumurtanın Cuma günü keşfedildiğini, fakat daha fazla olabileceğini söyledi. Epson, "Bir yuvada ortalama 10 yumurta bulunuyor. Bulunan yumurtalar kuluçkaya zarar vermemek için tekrar gizlendi. Eğer hepsi sağlam olursa bebek tuataralar Mart ayına kadar yumurtadan çıkabilir" dedi.

taschkent