SIM kartınızın az bilinen marifetleri

Başlatan taschkent, Ksm 15, 2008, 10:01 ÖS

« önceki - sonraki »

taschkent

SIM kartları aracılığıyla toplanan bilgilerle barajlardaki su seviyesinin ne kadar olduğu öğrenilebiliyor, su ve doğalgaz gibi sayaçlar uzaktan okutulabiliyor, beyaz bastonlara yerleştirilerek görme özürlülere rehberlik hizmeti verdirilebiliyor. Dahası insandan alınan sağlık verileri anında doktorlara iletilebiliyor.

SIM kartları cep telefonlarının içinde hayatımıza girdiğinden beri hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Değişikliğin sadece bunlarla sınırlı olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. SIM kartların belki de en basit özellikleri veri kaydetmek ve konuşmamızı sağlamak. Bunların yanında eskiden bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz teknolojik yetenekler artık bu mini kartların içinde.

Örneğin SIM kartla araçların yerini belirleme (GPS) teknolojisi birleşince kaybolan araçların bulunması mümkün oluyor, görme özürlülerin bastonları kullanıcına nerede olduklarını anında söyleyebiliyor veya aileler çocuklarını evden okula gidip gelirken izleyebiliyor. Tansiyon veya kan şekeri ölçümleri anında doktora iletilebilmesi de yine SIM kartın marifetleri arasında.

SIM kart, baz istasyonları ve uydu aracılığı ile takılı olduğu cihazın bulunduğu noktayı ve programlanan bilgiyi belirlenen merkeze gönderebiliyor. Böylece haberleşme imkanı sağlıyor. Kablosuz ya da sabit bir ağ aracılığıyla cihazların uzaktan izlenebilmesi, kontrol edilebilmesine imkan veren telemetri teknolojisi SIM kartın pek çok alanda kullanılabilmesini sağlıyor. İçerisinde SIM kart bulunan telemetri cihazları tansiyon veya kan şekeri ölçüm cihazına takıldığında, yapılan ölçümün sonucunu belirlenen bir sağlık merkezine veya doktora anında iletilebiliyor. Ayrıca SIM kartı coğrafi tabanlı iş modellerinde kolaylıkla uygulanabiliyor. Kart bir cihaza takıldığında, ölçtüğü değeri de belirlenen bir merkeze gönderebiliyor. Bu bilgi anlık, günlük, aylık olarak da alınabiliyor. Böylece elektrik, su ve doğalgazı faturalandırmak de sadece SIM kartlarla mümkün oluyor.

SIM kartla deprem tahmini

Barajlardaki su seviyesini de SIM ile takip etmek mümkün. Böylece su rezervlerinin azalıp azalmadığı bilgisi hemen alınabiliyor. SIM ile uydu (GPS) özelliği birleşince çalınan bir araca uydu veya baz istasyonun kapsama alanları taranarak anında ulaşılabilecek. Çünkü araç, bilgisayar üzerinden saniye saniye izlenebiliyor olacak. Araçlar çalınmaya karşı, bu cihazlara monte edilmiş olarak satışa sunulacak.

TÜBİTAK MAM'ın Yer ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü de depremi önceden tahmin edebilmek için SIM kartlarından yararlanmaya başladı. Türkiye'nin yaklaşık 140 noktasına, yer hareketini hissedecek derinliğe sismik cihaz ile cep telefonu gömüldü. Fay hareketleri takip ediliyor, hareket halinde salgılanan radon gazı bile ölçülebiliyor. Buna göre deprem tahmini yapılıyor.

İBB, İstanbul genelindeki sinyalizasyonlarını, ışıklı yol bilgilendirme panolarını ve trafik yoğunluk ölçülerini SIM kart takılı olan sensörlerle kontrol ediyor. İBB, İstanbul'daki tüm araçlarını bu sistemle takip ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, bazı bölgelerde istatistiki bilgi toplamak için 2005 yılından beri SIM kartı üzerinden araç sayımı yapıyor. Otomatik Geçiş Sistemi'nin (OGS) de GSM tabanlı hale getirilmesi planlanıyor. Orman Genel Müdürlüğü de araçlarını SIM kart teknoloji sayesinde takip ediyimdi de telemetri cihazlarının yangın gözetleme kulelerine yerleştirilmesi planlanıyor. İspark ise parkyeri göstermek için SIM kartları kullanıyor.

taschkent


Herbiseyim


Herbiseyim