MADDENİN DÖRDÜNCÜ HALİ (PLAZMA)

Başlatan baphomet, Mar 04, 2008, 10:44 ÖÖ

« önceki - sonraki »

baphomet

Maddenin katı* sıvı ve gaz hâlinden başka çok yüksek sıcaklıklarda karşılaşılan* plazma olarak adlandırılan dördüncü bir hâli daha vardır. Yüksek sıcaklığa ısıtılan gazlar önce atomlarına ayrılır* sonra da atomdan dış yörünge elektronlarının kopması ile pozitif yüklü iyon oluşur.

Meselâ* azot molekülü ısıtılırsa önce azot atomu sonra da azot iyonu oluşur. Olayın denklemi N2(g) =2N(g) = 2N(g)+ + 2e– şeklindedir. Burada molekül* atom* iyon ve elektron bulunan bir karışım meydana gelir. Elektrikçe nötr olan bu karışım plazmadır.

Plazma yüksek sıcaklıkta oluşabildiği gibi* yüksek basınç altında da oluşabilir. Yüksek basınçta atomların elektron kabukları çöker. Serbest elektronlar ve çekirdekten oluşan plazma meydana gelir. Lâboratuvar şartlarında bu basınca ulaşılamaz* ancak Jüpiter gibi büyük gezegenlerde bu mümkün olabilir. Yüksek sıcaklık ve basınçtaki plazmanın yanında* kibrit alevi* flüoresan lâmbadaki ışıldama gibi düşük sıcaklık ve basınç şartlarında da plazma ile karşılaşılır. Gazlardaki iyonlaşma nisbeti sıcaklıkla artar. Bir kaç on bin derece gibi bir sıcaklıktan sonra yalnız pozitif yüklü iyonlar ve elektronlar karışımı elde edilir.
Ben İmza Neyim BilmemParnakBassam Olurmu?

baphomet

Ben İmza Neyim BilmemParnakBassam Olurmu?