soyadı kanunu

Başlatan sacrife, Ağu 04, 2007, 04:32 ÖS

« önceki - sonraki »

sacrife



Atatürk'ün İnkılaplarından olan 21 Haziran 1934'tarihli Soyadı Kanunu [1] sonucunda, her Türk kendi adından başka ailesinin ortak olarak kullanacağı bir soyadı alması zorunluluğu getirilmiştir


<<<< Getirileri 

Cumhuriyet öncesi Türk toplumunda ailelerin dinî, sosyal, ailevî ve asalet kaynaklı lakaplar taşımaları, gerek insanlar arasında ayırıma yol açmakta, gerekse toplumsal ilişkilerde (nüfus işlemleri, askerlik vb.) karışıklıklara neden olmaktaydı. Bu durum, cumhuriyetin millî sınırlar içinde tüm insanları eşit kabul etme mantığıyla bağdaşmıyordu. Dolayısıyla hızla modernleşen Türk toplumunda böyle bir bölünmüşlüğe yer verilmemeliydi. Bu gaye ile 21 Haziran 1934'te "Soyadı Kanunu" kabul edilmiştir.




<<<Atatürk'ün soyadını alması 

Kemal öz adlı Cümhur Reisimize Atatürk soyadı verilmiştir




<<<Yasaklanan Soyadları 

'ağa', 'hacı', 'hafız', 'molla', 'hoca', 'efendi', 'bey', 'beyefendi', 'hanım', 'hanımefendi', 'paşa', 'hazret' gibi ünvan ve lakapların soyadı olarak alınması yasaklanmıştır. Soyadı kanununun kabul edilmesi ile toplum hayatında gertçekten yeni bir düzen getirilmiş, aile ve fertlerin de tam olarak tanınması mümkün olmuştur.
Soyadı Kanununa göre her Türk kendi adından başka ailesinin ortak olarak kullanacağı bir soyadı alacaktır.
Alınan soyadları Türkçe olacak,
yabancı milletlere ait adlar kullanılmayacak,
soyadlarının ahlaka aykırı ve komik olmamasına özen gösterilecektir

<<<Uygulama

Uygulamada doğu ve karadeniz bölgesinde aileciliğin önüne geçmek için çekirdek aile esas alındı.
Çok komik soyadlarıda verildi. Mesela "Çirkin" "Çamur", "Hanzo" gibi.
Uygulamada yasada molla koymak yasak yazıyordu. Ama mollaoğlu yasak yazmıyordu. Bu yüzden karadenizde pek çok aile mollaoğlu soyadını alabildi.

sacrife