Marmara'nın kabus balığı

Başlatan Uğur YUCA, Şub 28, 2010, 01:55 ÖS

« önceki - sonraki »

Uğur YUCA




Zehiriyle ölümlere ve felce neden olan tropikal iklim balıklarından balon balığı, Marmara Denizi'ne kadar ulaştı.İSTANBUL (İHA) - Küresel ısınmanın da etkisiyle sıcaklık oranı artan Kızıldeniz'den, Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e göç eden zehirli balon balığı, Ege'den geçip Marmara Denizine ulaştı. Temas halinde karın ağrısı, ishal, dudaklarda ve ağız içerisinde uyuşmaya neden olan balon balığı, İsrail'de ölümlere de yol açtı.

Küresel ısınmanın etkileri ile besin alanlarının uygun olması nedeniyle Akdeniz ve Ege'ye göç eden balon balığını Türkiye'de yiyen kedilerde de ölümler görüldü. "Faydası yok, zararı çok," olan bu balık balıkçıların başının belası oldu. Marmara'da balıkçı ağlarına takılan 5 adet balon balığı mumyalanarak İstanbul Gürpınar'da bulunan Deniz Canlıları müzesinde yerini aldı.

İstanbul'un tanınmış balıkçılarından Balıkçı Kenan, dünyada eşine rastlanmayan balık müzesine 1 ton ağırlığındaki 2 köpekbalığı mumyası, birbirinden farklı deniz taşları ve deniz yıldızlarından sonra şimdi de Marmara'da yakalanan balon balığı mumyasını da ekledi. Gürpınar'da oluşturulan ve yüzlerce kurutulmuş deniz canlılarından oluşan müze, ziyaretçilerin akınına uğruyor. Ziyaretçiler, ancak filmlerde görebilecekleri devasa köpekbalıklarına dokunabilmenın hem mutluluğunu hem de korkusunu yaşıyorlar.

Yıllardır biriktirdiği mumyalanmış haldeki deniz canlılarını Gürpınar'da oluşturduğu balık müzesinde halka açan Balıkçı Kenan Restoranları'nın sahibi Kenan Balcı, bütün İstanbullulara, müzeyi ziyaret edip, deniz canlılarını yakından tanımaları için çağrıda bulundu. Deniz canlıları müzesine, uzak denizlerde yaşamasına rağmen bu yıl ilk kez Marmara Denizi'nde rastlanan balon balığını da ekleyen Balıkçı Kenan Balcı, bu balıkla ilgili de bilgi verdi. Mumyalanmış haldeki balon balığının zararlarını ve balıkçılara verdiği zararları anlatan balıkçı Kenan Balcı, "Bu yıl balıkçılarımızın korkulu rüyası haline gelen bu balık ağları parçalayıp, ağlardaki balıklara verdiği zararla gündeme geldi. Şimdiye kadar karasularımızda rastlanmayan bu balık ilk kez Marmara Denizi'ne kadar girdi ve mumyalandıktan sonra müzemize katıldı" dedi.
Açıldığı ilk günden bu yana ziyaretçilerin akınına uğrayan Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi'nde kurutulmuş yüzlerce deniz canlısı türü bulunuyor. Balıkçı Kenan balık müzesinde önce kurutulmuş deniz canlılarıyla ilgili bilgi alan ziyaretçiler, daha sonra da tesisin alabalık havuzlarını gezme şansı buluyorlar. Vatandaşların müzeyi ziyaretleri sırasında, koleksiyondaki türlerin devasa büyüklüğü karşısında da etkilendikleri gözleniyor. Balıkçı Kenan müzesinde yer alan koleksiyon içindeki; dev orkinos iskeleti, kurutulmuş yengeçler, ahtapot, köpekbalıkları ve canlı balıkları ayrı ayrı tanıyıp hatıra fotoğrafı çektiren vatandaşlar daha sonra restoran bölümünde balık ziyafetinin keyfini sürüyor.

İstanbulluların Deniz Canlıları Müzesi'ne gösterdiği ilgiden çok memnun olduğunu söyleyen Balıkçı Kenan Tesisleri'nin sahibi Kenan Balcı, "Kurutulmuş, onlarca çeşit deniz canlısını tesislerimizde sergiliyor ve her geçen gün türlerin arasında yenisini ekleyebilmek için gayret gösteriyoruz. En son yine geçen aylarda Marmara Denizi Gürpınar açıklarında balıkçılarımızın büyük bir uğraşla tekneye çektikleri 1 ton ağırlığındaki devasa köpekbalığını sergilemiştik. Bir hafta boyunca sergilediğimiz köpekbalığını da mumyalaştırarak müzemizdeki türlerin arasına kattık. Bütün İstanbullular, çocuklar, yetişkinler herkes diledikleri zaman gelebilir, müzemizi gezebilirler. Benim özellikle anne ve babalara bu konuda bir çağrım var. Çocuklarını getirsinler, müzeyi gezdirip deniz canlılarını tanıtsınlar. Ülkemizin 4 bir yanı deniz, çocuklarımızın da deniz canlılarını yakından tanıyıp, bilgi sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Karasularımızda yaşayan canlılarımızı daha iyi tanıyabilmeliler. Kitaplar üzerinden görebildikleri deniz canlılarını burada doğrudan inceleyip tanıma imkanı bulabiliyorlar, dokunma şansı bulabiliyorlar. Balık müzemize; büyüğünden küçüğüne herkes büyük bir ilgi gösteriyor" diye konuştu.

Uğur YUCA


Çakır

ben facete hapy akvaryum da bu balon balığı vardıda böyle balıkmı olurmuş demiştim valla varmış yaaw ;*=D ;*=D ;*=D akvaryuma almadım ondan hiç sevmedim o balığı  ;*=D ;*=D yararıda yokmuş zararıda ama görüntüsü  hiç hoş değil paylaştığın için teşekkürler..
Güneşi DOĞDUĞU GİBİ, Sαbαhı GELDİĞİ GİBİ, Sevdiğin insαnı OLDUĞU GİBİ' kαbul et..!!..

ümitk

Acaib-ül, garabet-ül  mahlukat..
Türklük semalarda   dalgalanan bayrak,
Ve biz Türkler Allah önünde eğiliriz ancak..

ümitk

Türklük semalarda   dalgalanan bayrak,
Ve biz Türkler Allah önünde eğiliriz ancak..