Gemlik Forum - Gemlik'in Paylaşım ve Tartışma Platformu

Kadınca Bölümü => Mutfak Okulu => yemek tarifleri => Konuyu başlatan: Çakır - Mar 28, 2009, 10:25 ÖS

Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Çakır - Mar 28, 2009, 10:25 ÖS
Türkiye, dört bir köşesinde evlerde, modern tesislerde üretilen onlarca
> peynir türü ile adeta bir 'peynir cenneti'... Her biri farklı lezzetler
> barındıran, değişik yöntemlerle hazırlanan, adına festivaller düzenlenen
> peynir, Türk mutfağında da önemli besin kaynakları arasında yer alıyor. İşte
> Türkiye'nin peynir haritası...

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/1.jpg)

> KONYA'NIN KÜFLÜ PEYNİRİ
>
> Konya'da, yağı alınmış koyun sütünden üretilen ve doğal olarak küflendirilen
> Konya küflü peyniri, genellikle Karapınar, Ereğli, Cihanbeyli gibi
> koyunculuğun yoğun olduğu yerlerde üretiliyor. Küflü peynir, özellikle
> kırsal alanda yağı alınmış koyun sütünden üretiliyor. Yağının alınması,
> doğal küflenmeye yol açtığı için aflatoksin oluşmasını önlüyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/2.jpg)

> BERENDİ VE DİVLE TULUM PEYNİRİ
>
> Ereğli ilçesi ile Karaman'ın Ayrancı ilçesi ve çevresinde üretilen Berendi
> ve Divle tulum peynirinin de pazar payı oldukça geniş. Berendi tulum peyniri
> pastorize inek sütü kullanılarak modern tesislerde üretiliyor. Divle tulum
> peyniri ise tümüyle geleneksel usullerle, kuzulamaların gerçekleştiği, mayıs
> ayı ile haziranın ortasına kadar olan sütün bol olduğu dönemde koyunlardan
> sağılan süt biriktirilerek yapılıyor. Ayrancı'ya bağlı Divle köyünde
> vatandaşlar, sağdıkları sütleri her gün bir kişinin evinde imece usulüyle
> birleştiriyor, ürettikleri peyniri mağaralarda saklıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/3.jpg)

> KAYSERİ'NİN ÇÖMLEK PEYNİRİ
>
> Çömlek peyniri, taze koyun veya inek peynirinin süzülüp daha sonra
> çömleklere basılmasıyla üretiliyor. Kalıplar halindeki taze peynir, önce bez
> torbalara konulup üzerine taş parçalarıyla baskı yapılarak içerisindeki
> peynir suyunun dışarı akması sağlanıyor. 'Baskı' adı verilen bu işlem 2 gün
> sürüyor. Suyunu kaybeden taze peynir, daha sora elde ufalanıp bir bez
> üzerine serilerek
> tuzlanıyor. Ufalanan peynirin içerisine bir miktar çörek otu katılıyor.
> Tuzlanıp bir gün bekletilen peynir çömleklere basılıyor. Üzerleri donmuş yağ
> ile kaplanan çömlekler daha sonra kayadan oyma mağaralarda veya evlerin
> zemin katında hazırlanan nemli kumlara gömülerek olgunlaşmaya bırakılıyor.
> Yaklaşık 3 ay sonra peynir tüketilmeye hazır hale geliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/4.jpg)

> ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ
>
> Erzincan'da birkaç yıl öncesine kadar evlerde, son yıllarda ise modern
> tesislerde üretilen tulum peyniri, ülkede en çok tüketilen peynir türleri
> arasında. Koyun sütünün ısıtılıp mayalandıktan sonra oluşan pıhtısı, bez
> torbada sudan ayrışması için 3 gün bekletiliyor. Daha sonra pıhtı
> parçalanarak
> yüzde 3 oranında tuz ile karıştırılıp 18 saat havayla temasa bırakılıyor.
> Peynirde istenen aromanın oluşması için bu işlem birkaç kez tekrarlanıyor ve
> hava almayacak şekilde bir tulum ya da bidonda 120 gün bekletilerek tüketime
> hazır hale getiriliyor. Tulum peyniri, başta Erzincan olmak üzere
> Türkiye'nin hemen her yerinde marketlerde ve şarküterilerde satışı
> yapılıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/5.jpg)

> KARS GRAVYERİ
>
> Mandıralarda üretimi yapılan peynirin hayvansal protein oranı yüzde 32
> seviyelerinde.İlde yaygın olarak tüketilen gravyer, son yıllarda büyük
> şehirlerde de ilgi görmeye başladı. Özellikle yabancı turistlere ev
> sahipliği yapan otellerden Kars gravyerine yoğun talep geliyor. Gravyerin
> gelecek yıllarda çok daha fazla ilgi görmesi bekleniyor. İyi bir Kars
> gravyerinin sert kabuklu, kiraz büyüklüğünde gözenekleri, kesildiğinde
> renginin koyu sarı olması ve yenildiğinde genzi yakacak
> düzeyde bir tadı bulunması gerekiyor. Tamamen organik olan bu peynirin
> kilogramı, Kars'ta 25-30 YTL arasında satılıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/6.jpg)

> KARIN KAYMAĞI PEYNİRİ
>
> Kars'ta yapılan bir diğer önemli peynir türü ise daha çok Sarıkamış
> ilçesinde ev koşullarında üretilen 'karın kaymağı' peyniri. 24-34 derecede
> mayalanan inek sütü, pıhtı haline gelmesinin ardından bez torbalarda baskıya
> alınarak suyu süzülmeye bırakılıyor. Yaklaşık 18 saat süren bu işlemin
> ardından açılan torba içerisine yüzde 3 oranında tuz ilave edilerek pıhtı
> ufalanıyor ve belli bir oranda krema veya tereyağı katılıp yoğruluyor. Daha
> sonra temizlenmiş ve kurutulmuş hayvan
> işkembesi içerisine konuluyor. Ağzı sıkıca kapatılarak ve düz bir yerde
> bırakılarak 120 kilogramlık baskı uygulanıyor. Baskı işlemi 3 gün devam
> ediyor ve sonra iplere asılarak serin odalarda 3 ay gibi bir süre
> olgunlaşmaya bırakılıyor. Ardından peynir tüketilmeye hazır hale geliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/7.jpg)

> VARTO KEÇİ PEYNİRİ
>
> Keçi sütü, güneş sıcaklığında belli oranda ısıtıldıktan sonra maya ilave
> edilerek pıhtı halini alıyor ve oluşan bu pıhtı, hafifçe parçalanıp
> gözenekleri iri olmayan keten tarzı bez torbalarda bir süre bekletiliyor.
> Torbada en az 12 saat asılı bekletilerek suyu süzülen pıhtı, daha sonra keçi
> peyniri halini alıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/8.jpg)

> İKİZDERE TULUM PEYNİRİ
> Ardahan'da üretilen İkizdere tulum peyniri, Erzincan tulum peyniri ile aynı
> pastörize işlemler uygulanarak elde ediliyor. Ancak Erzincan tulum peyniri
> koyun, İkizdere tulum peyniri inek sütünden yapılıyor.Evlerde ailelerin
> kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ürettiği peynir, pazarlarda nadiren
> görülüyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/9.jpg)

> ARDAHAN KÜFLÜ PEYNİR
>
> Yine Ardahan'da üretilen küflü peynir, yağsız inek sütünden yapılıyor.
> Peynir, bölgede genellikle evlerde üretiliyor. İhtiyaç fazlası ürün, satışa
> sunuluyor. Genellikle aynı bölgede tüketiliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/10.jpg)

> ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/11.jpg)

> BİNGÖL SALAMURA PEYNİRİ
>
> Bingöl'de çiğ koyun sütünden yapılan salamura peynir, yaylalarda, ev
> koşullarında aile işletmeleri tarafından üretiliyor.Ailelerin kendi
> ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ürettiği salamura peyniri, koyun sütünün
> pişirilmeden güneş sıcaklığında mayalanarak pıhtı halini almasıyla elde
> ediliyor. Pıhtı, keten bez parçalarda 1-2 gün suyunun süzülmesi için baskıya
> alınıyor ve daha sonra küçük parçalar halinde salamura suyuna konularak
> tüketime hazır hale getiriliyor.
>
>
> PEYNİR DEPOSU 'MAĞARA'
>
> Sivas'ın Zara ilçesinde kışlık olarak hazırlanan peynirler, geleneklere göre
> yüzyıllardır depo alarak kullanılan mağaralarda korunuyor. Zara ve
> köylerinde yaz aylarında hazırlanan peynirler, daha önceden belirlenen
> mağaralarda kış için saklanıyor. Peynirler yaz boyunca soğuk hava deposu
> görevi yapan bu mağaralarda bekletiliyor, kış yaklaştığında bu peynirler
> mağaradan çıkartılarak satılıyor ya da tüketiliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/12.jpg)

> KÜP PEYNİR
> Sivas ve ilçelerinde yoğun olarak küp peyniri üretimi yapılıyor. Genellikle
> bahar aylarında yapımına başlanan küp peyniri, inek sütünden taze peynir
> olarak yapılıyor. Suyu alındıktan sonra toprak küplere veya plastik bidonlar
> içerisine dilimlenerek yerleştirilen peynir, bol tuzlanıp, sıkıştırılıyor.
> Peynirin ağız kısmına bez bir örtü konduktan sonra küp veya bidonun kapağı
> kapatılıyor. Ters olarak çevrilen küp veya bidonun ağız kısmı aşağı gelecek
> şekilde evlerin serin olan genellikle bodrum kısımlarında yarıya kadar
> toprağa gömülüyor. Yaklaşık 3 ay bekletilen peynirin bu süre içerisinde suyu
> süzülüyor, rengi, kokusu ve tadı değişiyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/13.jpg)

> TOKAT'TA KIŞLIK SALAMURA PEYNİR
> Keçi, koyun ve inek sütünden mayıs-ağustos ayları arasında yapılan peynir,
> çiğ sütten mayalanarak üretiliyor. Peynirler daha sonra kalın tuzla
> tuzlanıp, küp ve bidonlara basılıyor. Bu peynir, 3 ay sonra tuzdan
> ayıklanarak tüketilmeye başlanıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/14.jpg)

> TRABZON'UN 'TELLİ PEYNİRİ'
>
> Doğu Karadeniz yaylalarında beslenen ineklerden elde edilen sütlerin ana
> maddesini oluşturduğu 'telli peynir', kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak
> renkli, lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında uzayan, az tuzlu peynir olarak
> nitelendiriliyor. Peynir üreticisi Ali Kemal Bıyıklı, AA muhabirine yaptığı
> açıklamada, 'telli peynir' üretiminin geleneksel olarak Trabzon ve
> ilçelerindeki köylerde kadınlar tarafından yapıldığını, son yıllarda da süt
> fabrikalarında 'telli peynir' üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/15.jpg)

> EDİRNE'NİN BEYAZ PEYNİRİ
>
> Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescil edilen Edirne peyniri,
> Anadolu'nun her yanından rağbet gören bir lezzet olarak öne çıkıyor.
> Edirne'nin değişik türdeki otlarıyla doğal beslenen inek, keçi ve koyunların
> sütünden lezzetini alan Edirne peynirinin imalat aşamasındaki lezzetine
> lezzet katan diğer unsurlar da tuz ve maya. Meriç, Tunca ve Arda
> nehirlerinin oluşturduğu deltada yetişen bitki örtüsünün süte kattığı
> lezzet, peynire de yansıyor.Edirne beyaz peynirinin, yapımında kullanılacak
> sütün en çok 30 dakika içinde mayalanıp peynir haline getirilmesi,
> olgunlaştırma sürecini tamamlayan peynirin, havayla ilk temasından itibaren
> (teneke açıldıktan sonra) 3 ay içinde tüketilmesi gerekiyor.Edirne ve
> Trakya'ya özgü peynir, tam yağlı ve doğal olması özelliği ile tanınıyor.
> Edirne beyaz peyniri ağızda kayganlık hissiyle ve ekşimsi tadıyla diğer
> peynirlerden ayırt edici özelliğe sahip.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/16.jpg)

> AHBAZ VE ÇERKEZ PEYNİRİ
>
>
> Sakarya'da yöresel olarak üretilen peynir türleri arasında Abhaz ve Çerkez
> peyniri öne çıkıyor. Ahhaz peynirinde, 8 litre sütten yaklaşık 2 kilogram
> peynir elde ediliyor. Süt, peynir mayasıyla birlikte 2 saat bekletiliyor.
> Maya tuttuktan sonra ortaya çıkan peynir elle bir araya toplanıyor. Bir
> sahanda sıkıştırılıyor ve bir gün bekletiliyor. Kaynayan suda dilimler
> halinde karıştırılan peynire istenilen şekil (örgü, tekerlek) verilebiliyor.
> Çerkez peyniri ise Abhaz peynirine göre daha yumuşak. 10 litre sütten
> yaklaşık 2 kilograma yakın peynir üretilebiliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/17.jpg)

> 'OTLU PEYNİR, HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR
>
> Hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahip olan Van'ın otlu peyniri, bu nedenle
> sadece kahvaltıda değil, yemeklerden sonra da tüketiliyor. Genellikle Doğu
> Anadolu Bölgesi'nde, 25 çeşit bitki kullanılarak yapılan otlu peynirin,
> sofralarda farklı bir yeri bulunuyor. Otlu peynirde çoğunlukla sirmo (yabani
> sarımsak), mendo, helis, siyabo, nane ve kekik gibi yabani otlar
> kullanılıyor. İlkbaharda dağlardan toplanan bitkiler, bir süre salamurada
> bekletildikten sonra peynire katılıyor. Otlardaki çeşitli mineraller
> hazımsızlık sorununu ortadan kaldırıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/18.jpg)

> ÇANAK PEYNİRİ
>
> Yozgat'ta temmuz ve ağustos aylarında elde edilen sütle hazırlanan ve
> çanaklarda toprağa gömülen çanak peyniri, sonbahar aylarında topraktan
> çıkarılıyor ve kış mevsiminde tüketiliyor. Yozgat Belediyesi, yöreye özgü bu
> peyniri tescillemek için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulundu.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/19.jpg)

> AYDIN'IN TULUM PEYNİRİ
>
> Aydın'da inek ve koyun sütlerinin karışımından üretilerek keçi derisine
> basılan tulum peyniri, lezzetiyle beğeni topluyor. Bölgedeki üreticiler,
> peynirin asıl lezzetinin keçi derisine basılmasından kaynaklandığını ifade
> ediyor.Keçi derisine basılan peynir, derinin şeklini alıyor. Bu haliyle
> peynirin yaklaşık bir yıl depolanarak acı suyunu dışarıya atması bekleniyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/20.jpg)

> MALATYA PEYNİRİ
>
> Genellikle köylerde üretilen Malatya peyniri, çiğ sütün yağı ve kuru maddesi
> çekilmeden, peynir mayasıyla mayalanması ile üretiliyor. Mayalanan peynir
> kesildikten sonra suyu alınıyor ve üzerine ağırlık konulan iki tahta
> arasında sıkıştırılıyor. Peynir, kaynatıldıktan sonra salamuraya
> bırakılıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/21.jpg)

> İZMİR'İN YÖRESEL PEYNİRLERİ
>
> Farklı kültürlerinin bir araya geldiği İzmir ve ilçelerinde, bu medeniyetler
> buluşması kendisini yöresel peynir çeşitlerinde de gösteriyor. En fazla
> tanınan İzmir tulumu, halen İzmir'in yanında
> Ödemiş, Menemen, Tire ve diğer ilçelerdeki mandıralarda yapılıyor. Süt
> pastörize edildikten sonra mayalama sıcaklığına kadar soğutuluyor. Daha
> sonra 'pıhtı kırımı' yapılıyor ve baskı tenekelerinde bekletiliyor. İzmir
> tulum peynirinde kullanılan salamura ise peynir altı suyundan elde ediliyor.
> Kesilen ve süzülen telemenin konulduğu teneke ya da deri, salamura ilave
> edilerek hava almayacak şekilde kapatılıyor.Tulum peyniri için kullanılan
> deriyse 1,5 yıl öncesinden hazır hale
> getiriliyor. Özel keçi derisi tuzlanarak 3-4 ay tuzlama süresi sonrası 8 ay
> kadar bekletiliyor. Hazırlanan teleme, tulumun içine çaprazlama
> yerleştirilerek boş kalan bölümler lor ile kapatılarak tulumun ağzı kendir
> ipiyle bağlanıyor. Tulum peyniri, tadını kazanması için 18-20 ay kadar soğuk
> havada bekletiliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/22.jpg)

> SEFERİHİSAR'IN ARMOLASI
>
> Bölgeye özgü, diğer peynir türlerine benzemeyen peynir çeşitleri arasında
> yer alan armola peyniri, Seferihisar ilçesindeki bir kaç mandıra ve evlerde
> yapılıyor. Eskiden tulum içinde yapılan peynirin şu anda endüstriyel olarak
> tulum üretimi gerçekleşmiyor. Armola peyniri, keçi sütünden yapılan süzme
> yoğurt, keçi sütü loru ve beyaz peynirin karışımıyla ortaya çıkıyor. Armola,
> hafif bir peynir olması ve istendiğinde domates salatasına sos olarak
> kullanılabilme özelliği nedeniyle çok tercih ediliyor. Keçi sütünden
> yapılması ve peynir-yoğurt karışımı olması nedeniyle farklı bir lezzeti var.
> Genelde ekmeğe sürülerek üzerine zeytinyağı, kırmızı biber, sarımsak ilave
> edilerek yeniliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/23.jpg)

> EGE'NİN ORTAK MİRASI: KOPANİSTİ PEYNİRİ
>
> İzmir'in Karaburun Yarımadası'nı çevreleyen ilçe ve beldelerinde yapılan
> kopanisti peyniri de özgün yapım şekli, tadı ve tüketim şekliyle ilginç
> özellikler barındırıyor. Karaburun başta olmak üzere Çeşme, Dikili ve
> Foça'da sadece evlerde üretilen kopanisti peyniri, keçi sütü veya keçi-koyun
> sütü karışımının yaklaşık bir ay her gün yoğrulmasıyla yapılıyor. Yapımı
> süresince oda sıcaklığında bırakılan lordaki acımsı tat, kimi bölgelerde bu
> peynirin 'acı peynir' olarak adlandırılmasına neden
> oluyor. Kendine has kokusu ve tadı bulunan peynir, bölgede kahvaltının
> yanında içki mezesi ve börek içi olarak da değerlendiriliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/24.jpg)

> TİRE'NİN ÇAMUR PEYNİRİ
> İzmir'in yöresel tatları arasında Tire ve Ödemiş ilçesinde bilinen
> peynirlerden biri de çamur peyniri. Keçi veya keçi-koyun sütü karışımından
> yapılan yağlı tulum lorunun, peynir altı suyu ile
> karıştırılmasıyla elde edilen çamur peyniri, krem peynir kıvamında olması
> nedeniyle genelde ekmeğe sürülerek zeytinyağıyla birlikte tüketiliyor. Çamur
> peyniri ayrıca salatalar için sos olarak da
> değerlendiriliyor. Bu peynir çeşidi lor üretiminin yoğun olduğu bölgelerde
> mandıralar tarafından üretilerek semt pazarları ve marketlerde satılıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/25.jpg)

> EZİNE PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan, adı Çanakkale
> ile özdeşleşen 'Ezine peyniri'nin en önemli özelliği, üretimde kullanılan
> sütün belirli bir bölgeden sağlanması. Ezine Mandıracıları Koruma ve Yaşatma
> Derneğinin (EPD) başvurusu sonucunda, Ezine peynirine 2006 yılında Türk
> Patent Enstitüsünce, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.Ezine peynirinin
> yapımında, Kaz Dağları'nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve
> Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun,
> keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor. Mevsime göre yüzde 40
> oranında keçi sütü, yüzde 45-55 oranında koyun sütü ve yüzde 15 oranında
> inek sütü karıştırılarak hazırlanıyor. Ezine peynirinin üretimi, mart
> ayından ağustos ayına kadar sürüyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/26.jpg)

> MANYAS PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin süt ve süt ürünleri üretiminde lokomotif iller arasında sayılan
> Balıkesir'de yapılan ünlü Manyas peyniri, hiçbir katkı maddesi ilave
> edilmeden, inek ve koyun sütü karıştırılarak üretiliyor.Türk ve dünya
> mutfaklarının vazgeçilmezleri arasında yer alan en az 200 yıllık Manyas
> peyniri, protein zenginliği nedeniyle bölge halkının yanı sıra ülkenin iş,
> siyaset, sanat ve spor dünyasının önde gelen isimleri tarafından da tercih
> ediliyor. Dünyanın en ünlü peyniri olarak gösterilen Fransız 'rokfor
> peynirine' rakip olduğu ve yüzde 100 doğal olarak üretildiği belirtilen
> Manyas peynirinin tezgahlara çıkış süreci 6 aylık bir zamanı kapsıyor.
> Ağızda dağılmayan Manyas peyniri, ekmek gibi yenilebildiği için uzun süre
> tok tutma özelliğine ve protein zenginliğine sahip.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/27.jpg)

> ANTEP PEYNİRİ
> Gaziantep'teki soğuk hava depolarında kışın tüketilmek üzere tonlarca Antep
> peyniri saklanıyor.İnek, keçi ya da koyun sütünden yağlı, yarım yağlı ya da
> yağsız olarak üretilen Antep peyniri, bulgur, salça ve dolmalıklarla
> birlikte ailelerin kış hazırlıkları kapsamında temin ettiği temel gıda
> ürünleri arasında yer alıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/28.jpg)

> 'ÇİĞ KESİK' PEYNİRİ
>
> Samsun'da, daha çok Alaçam ve çevresindeki yaylalarda yetişen koyunların
> sütünden çiğ olarak yapılan ve 'çiğ kesik' olarak bilinen peynirler için
> birçok ilden özel siparişler alınıyor.İlçe merkezinden yaklaşık 950 metre
> rakımda bulunan Yukarıkoçlu köyü yaylasında beslenen koyunların sütünden
> yapılan çiğ kesik peynirlerin kendine özgü yapılış tarzı ve tadı bulunuyor.
> Çiğ kesik peynirinin lezzeti, yaylalarda, başta kekik olmak üzere birçok
> türde otla beslenen koyunlardan elde edilen sütten geliyor. Çiğ kesik
> peyniri için yurt içi ve yurt dışından siparişler geldiği belirtiliyor.
>
> TORBA VE KÜP ÇÖKELEK
>
> Ordu'da torba peyniri ve küp çökelek yöresel peynirlerin başında geliyor.
> Çökelek peyniri daha çok kırsal kesimde üretiliyor. Isıtılan yayık ayranına
> bir miktar yoğurt ilave ediliyor ve torbalara doldurularak katı hale gelmesi
> için ağırlık altında yaklaşık bir hafta bekletilerek oluşturuluyor. Çökelek
> peyniri genellikle pazarlarda satılıyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/30.jpg)

> AMASYA'DA KÖY PEYNİRLERİ
>
> Amasya bölgesinde geleneksel yollarla yapılan köy peynirleri, sütün kıvamına
> göre çeşitli adlarla satışa sunuluyor. Yaklaşık 5 kilogram sütten bir
> kilogram peynir üretiliyor. Yörede genellikle tel peyniri, kaşar peyniri,
> manda sütünden elde edilen manda peyniri ve salamura peynir üretiliyor.

(http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1721/31.jpg)

> CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRİ
>
> Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, tamamen doğal kaynaklarla beslenen inek ve
> mandaların sütünden, cevizli kaşar peyniri üretiliyor. Kapalı bir havzada
> doğal ortamda beslenen inek ve mandaların sütünden elde edilen peynir,
> standart kaşar peynirlerden farklı olarak bir kilogramı için 9 kilogram
> yerine 15 kilogram süt kullanılarak yapılıyor. Endüstriyel kaşar peynirlerin
> 10 saat kuruduktan sonra satışa sunulmasına karşın yöreye özgü cevizli kaşar
> peyniri, tadının daha iyi olması için 2 gün süreyle kurutuluyor.



Resimler uguryuca tarafından eklenmiştir....
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: cyan-mk - Mar 28, 2009, 10:31 ÖS
ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.


oyoyoyoy olsada yesek  ;) ;) ;) ;)
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Çakır - Mar 28, 2009, 10:33 ÖS
Erzurumun tel peyniri var acaba bu o mu oluyor biliyormusun erzurumluysan bilirsin... :smiley4:
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: cyan-mk - Mar 28, 2009, 10:38 ÖS
oyoyoyoy ayrı bişe o lavaş ekmek + çay ohhhhh nasıl gider biliyomusun
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Çakır - Mar 28, 2009, 10:40 ÖS
sorma ya olsada yesek.. :smiley4:
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Uğur YUCA - Mar 29, 2009, 11:51 ÖÖ
Alıntı yapılan: cyan-mk - Mar 28, 2009, 10:31 ÖS
ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.


oyoyoyoy olsada yesek  ;) ;) ;) ;)

Bendende resim

(http://www.haberortak.com/image/haber/Resim_1233311597.jpg)
Yaw kuzen erzurumlu oldugumuzu belli etme yaw :D harikasın  =)

Ezine peyniride 10 numaradır benden demesi
> EZİNE PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan, adı Çanakkale
> ile özdeşleşen 'Ezine peyniri'nin en önemli özelliği, üretimde kullanılan
> sütün belirli bir bölgeden sağlanması. Ezine Mandıracıları Koruma ve Yaşatma
> Derneğinin (EPD) başvurusu sonucunda, Ezine peynirine 2006 yılında Türk
> Patent Enstitüsünce, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.Ezine peynirinin
> yapımında, Kaz Dağları'nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve
> Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun,
> keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor. Mevsime göre yüzde 40
> oranında keçi sütü, yüzde 45-55 oranında koyun sütü ve yüzde 15 oranında
> inek sütü karıştırılarak hazırlanıyor. Ezine peynirinin üretimi, mart
> ayından ağustos ayına kadar sürüyor.
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Çakır - Mar 29, 2009, 12:07 ÖS
işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Uğur YUCA - Mar 29, 2009, 12:27 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:07 ÖS
işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:

bide yumurtalı sahanda bir yapcan var ya barmaklarını yersin ;)
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Çakır - Mar 29, 2009, 12:30 ÖS
Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 12:27 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:07 ÖS
işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:

bide yumurtalı sahanda bir yapcan var ya barmaklarını yersin ;)
evet o şekilde de güzel oluyor onu da yedim zaten... :smiley4: bir de resimlerini koymuşsun çok daha güzel olmuş enazından hangi peynir olduklarını görüyoruz teşekkürler... :smiley4:
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Uğur YUCA - Mar 29, 2009, 12:37 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:30 ÖS
Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 12:27 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:07 ÖS
işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:

bide yumurtalı sahanda bir yapcan var ya barmaklarını yersin ;)
evet o şekilde de güzel oluyor onu da yedim zaten... :smiley4: bir de resimlerini koymuşsun çok daha güzel olmuş enazından hangi peynir olduklarını görüyoruz teşekkürler... :smiley4:

evet her zamn yedigimiz peynir edirne peyniriymiş ögrendik
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Çakır - Mar 29, 2009, 12:43 ÖS
Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 12:37 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:30 ÖS
Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 12:27 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:07 ÖS
işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:

bide yumurtalı sahanda bir yapcan var ya barmaklarını yersin ;)
evet o şekilde de güzel oluyor onu da yedim zaten... :smiley4: bir de resimlerini koymuşsun çok daha güzel olmuş enazından hangi peynir olduklarını görüyoruz teşekkürler... :smiley4:

evet her zamn yedigimiz peynir edirne peyniriymiş ögrendik
ezine peynirini yemiyormuyuz  ???biraz tuzlu oluyor ama ben klasik peynir yiyorum o hangi ilin peyniri oluyor onu bilemem... :D :D
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: cyan-mk - Mar 29, 2009, 10:04 ÖS
Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 11:51 ÖÖ
Alıntı yapılan: cyan-mk - Mar 28, 2009, 10:31 ÖS
ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.


oyoyoyoy olsada yesek  ;) ;) ;) ;)

Bendende resim

(http://www.haberortak.com/image/haber/Resim_1233311597.jpg)
Yaw kuzen erzurumlu oldugumuzu belli etme yaw :D harikasın  =)

Ezine peyniride 10 numaradır benden demesi
> EZİNE PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan, adı Çanakkale
> ile özdeşleşen 'Ezine peyniri'nin en önemli özelliği, üretimde kullanılan
> sütün belirli bir bölgeden sağlanması. Ezine Mandıracıları Koruma ve Yaşatma
> Derneğinin (EPD) başvurusu sonucunda, Ezine peynirine 2006 yılında Türk
> Patent Enstitüsünce, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.Ezine peynirinin
> yapımında, Kaz Dağları'nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve
> Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun,
> keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor. Mevsime göre yüzde 40
> oranında keçi sütü, yüzde 45-55 oranında koyun sütü ve yüzde 15 oranında
> inek sütü karıştırılarak hazırlanıyor. Ezine peynirinin üretimi, mart
> ayından ağustos ayına kadar sürüyor.


niye lem utanıyonmu  :D :D :D :D
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: Uğur YUCA - Mar 30, 2009, 09:50 ÖÖ
Alıntı yapılan: cyan-mk - Mar 29, 2009, 10:04 ÖS
Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 11:51 ÖÖ
Alıntı yapılan: cyan-mk - Mar 28, 2009, 10:31 ÖS
ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.


oyoyoyoy olsada yesek  ;) ;) ;) ;)

Bendende resim

(http://www.haberortak.com/image/haber/Resim_1233311597.jpg)
Yaw kuzen erzurumlu oldugumuzu belli etme yaw :D harikasın  =)

Ezine peyniride 10 numaradır benden demesi
> EZİNE PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan, adı Çanakkale
> ile özdeşleşen 'Ezine peyniri'nin en önemli özelliği, üretimde kullanılan
> sütün belirli bir bölgeden sağlanması. Ezine Mandıracıları Koruma ve Yaşatma
> Derneğinin (EPD) başvurusu sonucunda, Ezine peynirine 2006 yılında Türk
> Patent Enstitüsünce, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.Ezine peynirinin
> yapımında, Kaz Dağları'nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve
> Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun,
> keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor. Mevsime göre yüzde 40
> oranında keçi sütü, yüzde 45-55 oranında koyun sütü ve yüzde 15 oranında
> inek sütü karıştırılarak hazırlanıyor. Ezine peynirinin üretimi, mart
> ayından ağustos ayına kadar sürüyor.


niye lem utanıyonmu  :D :D :D :D

yok olum ne utancam  >:(
Başlık: Türkiyenin peynir haritası
Gönderen: cyan-mk - Mar 30, 2009, 11:22 ÖS
ne surat yapıyon gelirsem alırım aşağı seni haa  :Male: