Türkiyenin peynir haritası

Başlatan Çakır, Mar 28, 2009, 10:25 ÖS

« önceki - sonraki »

Çakır

Türkiye, dört bir köşesinde evlerde, modern tesislerde üretilen onlarca
> peynir türü ile adeta bir 'peynir cenneti'... Her biri farklı lezzetler
> barındıran, değişik yöntemlerle hazırlanan, adına festivaller düzenlenen
> peynir, Türk mutfağında da önemli besin kaynakları arasında yer alıyor. İşte
> Türkiye'nin peynir haritası...



> KONYA'NIN KÜFLÜ PEYNİRİ
>
> Konya'da, yağı alınmış koyun sütünden üretilen ve doğal olarak küflendirilen
> Konya küflü peyniri, genellikle Karapınar, Ereğli, Cihanbeyli gibi
> koyunculuğun yoğun olduğu yerlerde üretiliyor. Küflü peynir, özellikle
> kırsal alanda yağı alınmış koyun sütünden üretiliyor. Yağının alınması,
> doğal küflenmeye yol açtığı için aflatoksin oluşmasını önlüyor.



> BERENDİ VE DİVLE TULUM PEYNİRİ
>
> Ereğli ilçesi ile Karaman'ın Ayrancı ilçesi ve çevresinde üretilen Berendi
> ve Divle tulum peynirinin de pazar payı oldukça geniş. Berendi tulum peyniri
> pastorize inek sütü kullanılarak modern tesislerde üretiliyor. Divle tulum
> peyniri ise tümüyle geleneksel usullerle, kuzulamaların gerçekleştiği, mayıs
> ayı ile haziranın ortasına kadar olan sütün bol olduğu dönemde koyunlardan
> sağılan süt biriktirilerek yapılıyor. Ayrancı'ya bağlı Divle köyünde
> vatandaşlar, sağdıkları sütleri her gün bir kişinin evinde imece usulüyle
> birleştiriyor, ürettikleri peyniri mağaralarda saklıyor.



> KAYSERİ'NİN ÇÖMLEK PEYNİRİ
>
> Çömlek peyniri, taze koyun veya inek peynirinin süzülüp daha sonra
> çömleklere basılmasıyla üretiliyor. Kalıplar halindeki taze peynir, önce bez
> torbalara konulup üzerine taş parçalarıyla baskı yapılarak içerisindeki
> peynir suyunun dışarı akması sağlanıyor. 'Baskı' adı verilen bu işlem 2 gün
> sürüyor. Suyunu kaybeden taze peynir, daha sora elde ufalanıp bir bez
> üzerine serilerek
> tuzlanıyor. Ufalanan peynirin içerisine bir miktar çörek otu katılıyor.
> Tuzlanıp bir gün bekletilen peynir çömleklere basılıyor. Üzerleri donmuş yağ
> ile kaplanan çömlekler daha sonra kayadan oyma mağaralarda veya evlerin
> zemin katında hazırlanan nemli kumlara gömülerek olgunlaşmaya bırakılıyor.
> Yaklaşık 3 ay sonra peynir tüketilmeye hazır hale geliyor.



> ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ
>
> Erzincan'da birkaç yıl öncesine kadar evlerde, son yıllarda ise modern
> tesislerde üretilen tulum peyniri, ülkede en çok tüketilen peynir türleri
> arasında. Koyun sütünün ısıtılıp mayalandıktan sonra oluşan pıhtısı, bez
> torbada sudan ayrışması için 3 gün bekletiliyor. Daha sonra pıhtı
> parçalanarak
> yüzde 3 oranında tuz ile karıştırılıp 18 saat havayla temasa bırakılıyor.
> Peynirde istenen aromanın oluşması için bu işlem birkaç kez tekrarlanıyor ve
> hava almayacak şekilde bir tulum ya da bidonda 120 gün bekletilerek tüketime
> hazır hale getiriliyor. Tulum peyniri, başta Erzincan olmak üzere
> Türkiye'nin hemen her yerinde marketlerde ve şarküterilerde satışı
> yapılıyor.



> KARS GRAVYERİ
>
> Mandıralarda üretimi yapılan peynirin hayvansal protein oranı yüzde 32
> seviyelerinde.İlde yaygın olarak tüketilen gravyer, son yıllarda büyük
> şehirlerde de ilgi görmeye başladı. Özellikle yabancı turistlere ev
> sahipliği yapan otellerden Kars gravyerine yoğun talep geliyor. Gravyerin
> gelecek yıllarda çok daha fazla ilgi görmesi bekleniyor. İyi bir Kars
> gravyerinin sert kabuklu, kiraz büyüklüğünde gözenekleri, kesildiğinde
> renginin koyu sarı olması ve yenildiğinde genzi yakacak
> düzeyde bir tadı bulunması gerekiyor. Tamamen organik olan bu peynirin
> kilogramı, Kars'ta 25-30 YTL arasında satılıyor.



> KARIN KAYMAĞI PEYNİRİ
>
> Kars'ta yapılan bir diğer önemli peynir türü ise daha çok Sarıkamış
> ilçesinde ev koşullarında üretilen 'karın kaymağı' peyniri. 24-34 derecede
> mayalanan inek sütü, pıhtı haline gelmesinin ardından bez torbalarda baskıya
> alınarak suyu süzülmeye bırakılıyor. Yaklaşık 18 saat süren bu işlemin
> ardından açılan torba içerisine yüzde 3 oranında tuz ilave edilerek pıhtı
> ufalanıyor ve belli bir oranda krema veya tereyağı katılıp yoğruluyor. Daha
> sonra temizlenmiş ve kurutulmuş hayvan
> işkembesi içerisine konuluyor. Ağzı sıkıca kapatılarak ve düz bir yerde
> bırakılarak 120 kilogramlık baskı uygulanıyor. Baskı işlemi 3 gün devam
> ediyor ve sonra iplere asılarak serin odalarda 3 ay gibi bir süre
> olgunlaşmaya bırakılıyor. Ardından peynir tüketilmeye hazır hale geliyor.



> VARTO KEÇİ PEYNİRİ
>
> Keçi sütü, güneş sıcaklığında belli oranda ısıtıldıktan sonra maya ilave
> edilerek pıhtı halini alıyor ve oluşan bu pıhtı, hafifçe parçalanıp
> gözenekleri iri olmayan keten tarzı bez torbalarda bir süre bekletiliyor.
> Torbada en az 12 saat asılı bekletilerek suyu süzülen pıhtı, daha sonra keçi
> peyniri halini alıyor.



> İKİZDERE TULUM PEYNİRİ
> Ardahan'da üretilen İkizdere tulum peyniri, Erzincan tulum peyniri ile aynı
> pastörize işlemler uygulanarak elde ediliyor. Ancak Erzincan tulum peyniri
> koyun, İkizdere tulum peyniri inek sütünden yapılıyor.Evlerde ailelerin
> kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ürettiği peynir, pazarlarda nadiren
> görülüyor.



> ARDAHAN KÜFLÜ PEYNİR
>
> Yine Ardahan'da üretilen küflü peynir, yağsız inek sütünden yapılıyor.
> Peynir, bölgede genellikle evlerde üretiliyor. İhtiyaç fazlası ürün, satışa
> sunuluyor. Genellikle aynı bölgede tüketiliyor.



> ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.



> BİNGÖL SALAMURA PEYNİRİ
>
> Bingöl'de çiğ koyun sütünden yapılan salamura peynir, yaylalarda, ev
> koşullarında aile işletmeleri tarafından üretiliyor.Ailelerin kendi
> ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ürettiği salamura peyniri, koyun sütünün
> pişirilmeden güneş sıcaklığında mayalanarak pıhtı halini almasıyla elde
> ediliyor. Pıhtı, keten bez parçalarda 1-2 gün suyunun süzülmesi için baskıya
> alınıyor ve daha sonra küçük parçalar halinde salamura suyuna konularak
> tüketime hazır hale getiriliyor.
>
>
> PEYNİR DEPOSU 'MAĞARA'
>
> Sivas'ın Zara ilçesinde kışlık olarak hazırlanan peynirler, geleneklere göre
> yüzyıllardır depo alarak kullanılan mağaralarda korunuyor. Zara ve
> köylerinde yaz aylarında hazırlanan peynirler, daha önceden belirlenen
> mağaralarda kış için saklanıyor. Peynirler yaz boyunca soğuk hava deposu
> görevi yapan bu mağaralarda bekletiliyor, kış yaklaştığında bu peynirler
> mağaradan çıkartılarak satılıyor ya da tüketiliyor.



> KÜP PEYNİR
> Sivas ve ilçelerinde yoğun olarak küp peyniri üretimi yapılıyor. Genellikle
> bahar aylarında yapımına başlanan küp peyniri, inek sütünden taze peynir
> olarak yapılıyor. Suyu alındıktan sonra toprak küplere veya plastik bidonlar
> içerisine dilimlenerek yerleştirilen peynir, bol tuzlanıp, sıkıştırılıyor.
> Peynirin ağız kısmına bez bir örtü konduktan sonra küp veya bidonun kapağı
> kapatılıyor. Ters olarak çevrilen küp veya bidonun ağız kısmı aşağı gelecek
> şekilde evlerin serin olan genellikle bodrum kısımlarında yarıya kadar
> toprağa gömülüyor. Yaklaşık 3 ay bekletilen peynirin bu süre içerisinde suyu
> süzülüyor, rengi, kokusu ve tadı değişiyor.



> TOKAT'TA KIŞLIK SALAMURA PEYNİR
> Keçi, koyun ve inek sütünden mayıs-ağustos ayları arasında yapılan peynir,
> çiğ sütten mayalanarak üretiliyor. Peynirler daha sonra kalın tuzla
> tuzlanıp, küp ve bidonlara basılıyor. Bu peynir, 3 ay sonra tuzdan
> ayıklanarak tüketilmeye başlanıyor.



> TRABZON'UN 'TELLİ PEYNİRİ'
>
> Doğu Karadeniz yaylalarında beslenen ineklerden elde edilen sütlerin ana
> maddesini oluşturduğu 'telli peynir', kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak
> renkli, lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında uzayan, az tuzlu peynir olarak
> nitelendiriliyor. Peynir üreticisi Ali Kemal Bıyıklı, AA muhabirine yaptığı
> açıklamada, 'telli peynir' üretiminin geleneksel olarak Trabzon ve
> ilçelerindeki köylerde kadınlar tarafından yapıldığını, son yıllarda da süt
> fabrikalarında 'telli peynir' üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.



> EDİRNE'NİN BEYAZ PEYNİRİ
>
> Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescil edilen Edirne peyniri,
> Anadolu'nun her yanından rağbet gören bir lezzet olarak öne çıkıyor.
> Edirne'nin değişik türdeki otlarıyla doğal beslenen inek, keçi ve koyunların
> sütünden lezzetini alan Edirne peynirinin imalat aşamasındaki lezzetine
> lezzet katan diğer unsurlar da tuz ve maya. Meriç, Tunca ve Arda
> nehirlerinin oluşturduğu deltada yetişen bitki örtüsünün süte kattığı
> lezzet, peynire de yansıyor.Edirne beyaz peynirinin, yapımında kullanılacak
> sütün en çok 30 dakika içinde mayalanıp peynir haline getirilmesi,
> olgunlaştırma sürecini tamamlayan peynirin, havayla ilk temasından itibaren
> (teneke açıldıktan sonra) 3 ay içinde tüketilmesi gerekiyor.Edirne ve
> Trakya'ya özgü peynir, tam yağlı ve doğal olması özelliği ile tanınıyor.
> Edirne beyaz peyniri ağızda kayganlık hissiyle ve ekşimsi tadıyla diğer
> peynirlerden ayırt edici özelliğe sahip.



> AHBAZ VE ÇERKEZ PEYNİRİ
>
>
> Sakarya'da yöresel olarak üretilen peynir türleri arasında Abhaz ve Çerkez
> peyniri öne çıkıyor. Ahhaz peynirinde, 8 litre sütten yaklaşık 2 kilogram
> peynir elde ediliyor. Süt, peynir mayasıyla birlikte 2 saat bekletiliyor.
> Maya tuttuktan sonra ortaya çıkan peynir elle bir araya toplanıyor. Bir
> sahanda sıkıştırılıyor ve bir gün bekletiliyor. Kaynayan suda dilimler
> halinde karıştırılan peynire istenilen şekil (örgü, tekerlek) verilebiliyor.
> Çerkez peyniri ise Abhaz peynirine göre daha yumuşak. 10 litre sütten
> yaklaşık 2 kilograma yakın peynir üretilebiliyor.



> 'OTLU PEYNİR, HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR
>
> Hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahip olan Van'ın otlu peyniri, bu nedenle
> sadece kahvaltıda değil, yemeklerden sonra da tüketiliyor. Genellikle Doğu
> Anadolu Bölgesi'nde, 25 çeşit bitki kullanılarak yapılan otlu peynirin,
> sofralarda farklı bir yeri bulunuyor. Otlu peynirde çoğunlukla sirmo (yabani
> sarımsak), mendo, helis, siyabo, nane ve kekik gibi yabani otlar
> kullanılıyor. İlkbaharda dağlardan toplanan bitkiler, bir süre salamurada
> bekletildikten sonra peynire katılıyor. Otlardaki çeşitli mineraller
> hazımsızlık sorununu ortadan kaldırıyor.



> ÇANAK PEYNİRİ
>
> Yozgat'ta temmuz ve ağustos aylarında elde edilen sütle hazırlanan ve
> çanaklarda toprağa gömülen çanak peyniri, sonbahar aylarında topraktan
> çıkarılıyor ve kış mevsiminde tüketiliyor. Yozgat Belediyesi, yöreye özgü bu
> peyniri tescillemek için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulundu.



> AYDIN'IN TULUM PEYNİRİ
>
> Aydın'da inek ve koyun sütlerinin karışımından üretilerek keçi derisine
> basılan tulum peyniri, lezzetiyle beğeni topluyor. Bölgedeki üreticiler,
> peynirin asıl lezzetinin keçi derisine basılmasından kaynaklandığını ifade
> ediyor.Keçi derisine basılan peynir, derinin şeklini alıyor. Bu haliyle
> peynirin yaklaşık bir yıl depolanarak acı suyunu dışarıya atması bekleniyor.



> MALATYA PEYNİRİ
>
> Genellikle köylerde üretilen Malatya peyniri, çiğ sütün yağı ve kuru maddesi
> çekilmeden, peynir mayasıyla mayalanması ile üretiliyor. Mayalanan peynir
> kesildikten sonra suyu alınıyor ve üzerine ağırlık konulan iki tahta
> arasında sıkıştırılıyor. Peynir, kaynatıldıktan sonra salamuraya
> bırakılıyor.



> İZMİR'İN YÖRESEL PEYNİRLERİ
>
> Farklı kültürlerinin bir araya geldiği İzmir ve ilçelerinde, bu medeniyetler
> buluşması kendisini yöresel peynir çeşitlerinde de gösteriyor. En fazla
> tanınan İzmir tulumu, halen İzmir'in yanında
> Ödemiş, Menemen, Tire ve diğer ilçelerdeki mandıralarda yapılıyor. Süt
> pastörize edildikten sonra mayalama sıcaklığına kadar soğutuluyor. Daha
> sonra 'pıhtı kırımı' yapılıyor ve baskı tenekelerinde bekletiliyor. İzmir
> tulum peynirinde kullanılan salamura ise peynir altı suyundan elde ediliyor.
> Kesilen ve süzülen telemenin konulduğu teneke ya da deri, salamura ilave
> edilerek hava almayacak şekilde kapatılıyor.Tulum peyniri için kullanılan
> deriyse 1,5 yıl öncesinden hazır hale
> getiriliyor. Özel keçi derisi tuzlanarak 3-4 ay tuzlama süresi sonrası 8 ay
> kadar bekletiliyor. Hazırlanan teleme, tulumun içine çaprazlama
> yerleştirilerek boş kalan bölümler lor ile kapatılarak tulumun ağzı kendir
> ipiyle bağlanıyor. Tulum peyniri, tadını kazanması için 18-20 ay kadar soğuk
> havada bekletiliyor.



> SEFERİHİSAR'IN ARMOLASI
>
> Bölgeye özgü, diğer peynir türlerine benzemeyen peynir çeşitleri arasında
> yer alan armola peyniri, Seferihisar ilçesindeki bir kaç mandıra ve evlerde
> yapılıyor. Eskiden tulum içinde yapılan peynirin şu anda endüstriyel olarak
> tulum üretimi gerçekleşmiyor. Armola peyniri, keçi sütünden yapılan süzme
> yoğurt, keçi sütü loru ve beyaz peynirin karışımıyla ortaya çıkıyor. Armola,
> hafif bir peynir olması ve istendiğinde domates salatasına sos olarak
> kullanılabilme özelliği nedeniyle çok tercih ediliyor. Keçi sütünden
> yapılması ve peynir-yoğurt karışımı olması nedeniyle farklı bir lezzeti var.
> Genelde ekmeğe sürülerek üzerine zeytinyağı, kırmızı biber, sarımsak ilave
> edilerek yeniliyor.



> EGE'NİN ORTAK MİRASI: KOPANİSTİ PEYNİRİ
>
> İzmir'in Karaburun Yarımadası'nı çevreleyen ilçe ve beldelerinde yapılan
> kopanisti peyniri de özgün yapım şekli, tadı ve tüketim şekliyle ilginç
> özellikler barındırıyor. Karaburun başta olmak üzere Çeşme, Dikili ve
> Foça'da sadece evlerde üretilen kopanisti peyniri, keçi sütü veya keçi-koyun
> sütü karışımının yaklaşık bir ay her gün yoğrulmasıyla yapılıyor. Yapımı
> süresince oda sıcaklığında bırakılan lordaki acımsı tat, kimi bölgelerde bu
> peynirin 'acı peynir' olarak adlandırılmasına neden
> oluyor. Kendine has kokusu ve tadı bulunan peynir, bölgede kahvaltının
> yanında içki mezesi ve börek içi olarak da değerlendiriliyor.



> TİRE'NİN ÇAMUR PEYNİRİ
> İzmir'in yöresel tatları arasında Tire ve Ödemiş ilçesinde bilinen
> peynirlerden biri de çamur peyniri. Keçi veya keçi-koyun sütü karışımından
> yapılan yağlı tulum lorunun, peynir altı suyu ile
> karıştırılmasıyla elde edilen çamur peyniri, krem peynir kıvamında olması
> nedeniyle genelde ekmeğe sürülerek zeytinyağıyla birlikte tüketiliyor. Çamur
> peyniri ayrıca salatalar için sos olarak da
> değerlendiriliyor. Bu peynir çeşidi lor üretiminin yoğun olduğu bölgelerde
> mandıralar tarafından üretilerek semt pazarları ve marketlerde satılıyor.



> EZİNE PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan, adı Çanakkale
> ile özdeşleşen 'Ezine peyniri'nin en önemli özelliği, üretimde kullanılan
> sütün belirli bir bölgeden sağlanması. Ezine Mandıracıları Koruma ve Yaşatma
> Derneğinin (EPD) başvurusu sonucunda, Ezine peynirine 2006 yılında Türk
> Patent Enstitüsünce, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.Ezine peynirinin
> yapımında, Kaz Dağları'nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve
> Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun,
> keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor. Mevsime göre yüzde 40
> oranında keçi sütü, yüzde 45-55 oranında koyun sütü ve yüzde 15 oranında
> inek sütü karıştırılarak hazırlanıyor. Ezine peynirinin üretimi, mart
> ayından ağustos ayına kadar sürüyor.



> MANYAS PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin süt ve süt ürünleri üretiminde lokomotif iller arasında sayılan
> Balıkesir'de yapılan ünlü Manyas peyniri, hiçbir katkı maddesi ilave
> edilmeden, inek ve koyun sütü karıştırılarak üretiliyor.Türk ve dünya
> mutfaklarının vazgeçilmezleri arasında yer alan en az 200 yıllık Manyas
> peyniri, protein zenginliği nedeniyle bölge halkının yanı sıra ülkenin iş,
> siyaset, sanat ve spor dünyasının önde gelen isimleri tarafından da tercih
> ediliyor. Dünyanın en ünlü peyniri olarak gösterilen Fransız 'rokfor
> peynirine' rakip olduğu ve yüzde 100 doğal olarak üretildiği belirtilen
> Manyas peynirinin tezgahlara çıkış süreci 6 aylık bir zamanı kapsıyor.
> Ağızda dağılmayan Manyas peyniri, ekmek gibi yenilebildiği için uzun süre
> tok tutma özelliğine ve protein zenginliğine sahip.



> ANTEP PEYNİRİ
> Gaziantep'teki soğuk hava depolarında kışın tüketilmek üzere tonlarca Antep
> peyniri saklanıyor.İnek, keçi ya da koyun sütünden yağlı, yarım yağlı ya da
> yağsız olarak üretilen Antep peyniri, bulgur, salça ve dolmalıklarla
> birlikte ailelerin kış hazırlıkları kapsamında temin ettiği temel gıda
> ürünleri arasında yer alıyor.



> 'ÇİĞ KESİK' PEYNİRİ
>
> Samsun'da, daha çok Alaçam ve çevresindeki yaylalarda yetişen koyunların
> sütünden çiğ olarak yapılan ve 'çiğ kesik' olarak bilinen peynirler için
> birçok ilden özel siparişler alınıyor.İlçe merkezinden yaklaşık 950 metre
> rakımda bulunan Yukarıkoçlu köyü yaylasında beslenen koyunların sütünden
> yapılan çiğ kesik peynirlerin kendine özgü yapılış tarzı ve tadı bulunuyor.
> Çiğ kesik peynirinin lezzeti, yaylalarda, başta kekik olmak üzere birçok
> türde otla beslenen koyunlardan elde edilen sütten geliyor. Çiğ kesik
> peyniri için yurt içi ve yurt dışından siparişler geldiği belirtiliyor.
>
> TORBA VE KÜP ÇÖKELEK
>
> Ordu'da torba peyniri ve küp çökelek yöresel peynirlerin başında geliyor.
> Çökelek peyniri daha çok kırsal kesimde üretiliyor. Isıtılan yayık ayranına
> bir miktar yoğurt ilave ediliyor ve torbalara doldurularak katı hale gelmesi
> için ağırlık altında yaklaşık bir hafta bekletilerek oluşturuluyor. Çökelek
> peyniri genellikle pazarlarda satılıyor.



> AMASYA'DA KÖY PEYNİRLERİ
>
> Amasya bölgesinde geleneksel yollarla yapılan köy peynirleri, sütün kıvamına
> göre çeşitli adlarla satışa sunuluyor. Yaklaşık 5 kilogram sütten bir
> kilogram peynir üretiliyor. Yörede genellikle tel peyniri, kaşar peyniri,
> manda sütünden elde edilen manda peyniri ve salamura peynir üretiliyor.



> CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRİ
>
> Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, tamamen doğal kaynaklarla beslenen inek ve
> mandaların sütünden, cevizli kaşar peyniri üretiliyor. Kapalı bir havzada
> doğal ortamda beslenen inek ve mandaların sütünden elde edilen peynir,
> standart kaşar peynirlerden farklı olarak bir kilogramı için 9 kilogram
> yerine 15 kilogram süt kullanılarak yapılıyor. Endüstriyel kaşar peynirlerin
> 10 saat kuruduktan sonra satışa sunulmasına karşın yöreye özgü cevizli kaşar
> peyniri, tadının daha iyi olması için 2 gün süreyle kurutuluyor.



Resimler uguryuca tarafından eklenmiştir....
Güneşi DOĞDUĞU GİBİ, Sαbαhı GELDİĞİ GİBİ, Sevdiğin insαnı OLDUĞU GİBİ' kαbul et..!!..

Çakır

Güneşi DOĞDUĞU GİBİ, Sαbαhı GELDİĞİ GİBİ, Sevdiğin insαnı OLDUĞU GİBİ' kαbul et..!!..

cyan-mk

ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.


oyoyoyoy olsada yesek  ;) ;) ;) ;)
çOk YoRgUn:( 
BeNİ seVMeyE PRogRAmlANma DEvrELeRinİ YakARım...
kimine göre kralız kimine göre yalanız sen kafanı yorma adamına göre adamız.
kula bela gelmez ALLAH yazmadıkça,ALLAH bela yazmaz kul azmadıkça.


Allah'ım sen beni dostlarımdan koru ben düşmanlarımın icabına bakarım.!!!

Çakır

Erzurumun tel peyniri var acaba bu o mu oluyor biliyormusun erzurumluysan bilirsin... :smiley4:
Güneşi DOĞDUĞU GİBİ, Sαbαhı GELDİĞİ GİBİ, Sevdiğin insαnı OLDUĞU GİBİ' kαbul et..!!..

cyan-mk

oyoyoyoy ayrı bişe o lavaş ekmek + çay ohhhhh nasıl gider biliyomusun
çOk YoRgUn:( 
BeNİ seVMeyE PRogRAmlANma DEvrELeRinİ YakARım...
kimine göre kralız kimine göre yalanız sen kafanı yorma adamına göre adamız.
kula bela gelmez ALLAH yazmadıkça,ALLAH bela yazmaz kul azmadıkça.


Allah'ım sen beni dostlarımdan koru ben düşmanlarımın icabına bakarım.!!!

Çakır

sorma ya olsada yesek.. :smiley4:
Güneşi DOĞDUĞU GİBİ, Sαbαhı GELDİĞİ GİBİ, Sevdiğin insαnı OLDUĞU GİBİ' kαbul et..!!..

Uğur YUCA

Alıntı yapılan: cyan-mk - Mar 28, 2009, 10:31 ÖS
ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.


oyoyoyoy olsada yesek  ;) ;) ;) ;)

Bendende resim


Yaw kuzen erzurumlu oldugumuzu belli etme yaw :D harikasın  =)

Ezine peyniride 10 numaradır benden demesi
> EZİNE PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan, adı Çanakkale
> ile özdeşleşen 'Ezine peyniri'nin en önemli özelliği, üretimde kullanılan
> sütün belirli bir bölgeden sağlanması. Ezine Mandıracıları Koruma ve Yaşatma
> Derneğinin (EPD) başvurusu sonucunda, Ezine peynirine 2006 yılında Türk
> Patent Enstitüsünce, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.Ezine peynirinin
> yapımında, Kaz Dağları'nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve
> Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun,
> keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor. Mevsime göre yüzde 40
> oranında keçi sütü, yüzde 45-55 oranında koyun sütü ve yüzde 15 oranında
> inek sütü karıştırılarak hazırlanıyor. Ezine peynirinin üretimi, mart
> ayından ağustos ayına kadar sürüyor.

Çakır

işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:
Güneşi DOĞDUĞU GİBİ, Sαbαhı GELDİĞİ GİBİ, Sevdiğin insαnı OLDUĞU GİBİ' kαbul et..!!..

Uğur YUCA

Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:07 ÖS
işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:

bide yumurtalı sahanda bir yapcan var ya barmaklarını yersin ;)

Çakır

Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 12:27 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:07 ÖS
işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:

bide yumurtalı sahanda bir yapcan var ya barmaklarını yersin ;)
evet o şekilde de güzel oluyor onu da yedim zaten... :smiley4: bir de resimlerini koymuşsun çok daha güzel olmuş enazından hangi peynir olduklarını görüyoruz teşekkürler... :smiley4:
Güneşi DOĞDUĞU GİBİ, Sαbαhı GELDİĞİ GİBİ, Sevdiğin insαnı OLDUĞU GİBİ' kαbul et..!!..

Uğur YUCA

Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:30 ÖS
Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 12:27 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:07 ÖS
işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:

bide yumurtalı sahanda bir yapcan var ya barmaklarını yersin ;)
evet o şekilde de güzel oluyor onu da yedim zaten... :smiley4: bir de resimlerini koymuşsun çok daha güzel olmuş enazından hangi peynir olduklarını görüyoruz teşekkürler... :smiley4:

evet her zamn yedigimiz peynir edirne peyniriymiş ögrendik

Çakır

Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 12:37 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:30 ÖS
Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 12:27 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Mar 29, 2009, 12:07 ÖS
işte bu benim yediğim tel peynir süperdir lavaşla birlikte yiyecen ama onu... :smiley4:

bide yumurtalı sahanda bir yapcan var ya barmaklarını yersin ;)
evet o şekilde de güzel oluyor onu da yedim zaten... :smiley4: bir de resimlerini koymuşsun çok daha güzel olmuş enazından hangi peynir olduklarını görüyoruz teşekkürler... :smiley4:

evet her zamn yedigimiz peynir edirne peyniriymiş ögrendik
ezine peynirini yemiyormuyuz  ???biraz tuzlu oluyor ama ben klasik peynir yiyorum o hangi ilin peyniri oluyor onu bilemem... :D :D
Güneşi DOĞDUĞU GİBİ, Sαbαhı GELDİĞİ GİBİ, Sevdiğin insαnı OLDUĞU GİBİ' kαbul et..!!..

cyan-mk

Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 11:51 ÖÖ
Alıntı yapılan: cyan-mk - Mar 28, 2009, 10:31 ÖS
ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.


oyoyoyoy olsada yesek  ;) ;) ;) ;)

Bendende resim


Yaw kuzen erzurumlu oldugumuzu belli etme yaw :D harikasın  =)

Ezine peyniride 10 numaradır benden demesi
> EZİNE PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan, adı Çanakkale
> ile özdeşleşen 'Ezine peyniri'nin en önemli özelliği, üretimde kullanılan
> sütün belirli bir bölgeden sağlanması. Ezine Mandıracıları Koruma ve Yaşatma
> Derneğinin (EPD) başvurusu sonucunda, Ezine peynirine 2006 yılında Türk
> Patent Enstitüsünce, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.Ezine peynirinin
> yapımında, Kaz Dağları'nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve
> Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun,
> keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor. Mevsime göre yüzde 40
> oranında keçi sütü, yüzde 45-55 oranında koyun sütü ve yüzde 15 oranında
> inek sütü karıştırılarak hazırlanıyor. Ezine peynirinin üretimi, mart
> ayından ağustos ayına kadar sürüyor.


niye lem utanıyonmu  :D :D :D :D
çOk YoRgUn:( 
BeNİ seVMeyE PRogRAmlANma DEvrELeRinİ YakARım...
kimine göre kralız kimine göre yalanız sen kafanı yorma adamına göre adamız.
kula bela gelmez ALLAH yazmadıkça,ALLAH bela yazmaz kul azmadıkça.


Allah'ım sen beni dostlarımdan koru ben düşmanlarımın icabına bakarım.!!!

Uğur YUCA

Alıntı yapılan: cyan-mk - Mar 29, 2009, 10:04 ÖS
Alıntı yapılan: uguryuca - Mar 29, 2009, 11:51 ÖÖ
Alıntı yapılan: cyan-mk - Mar 28, 2009, 10:31 ÖS
ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ
>
> Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden
> yapılıyor.Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini
> alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir
> kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola
> sarılarak tel şeklini alıyor. Salamura suyu içerisinde muhafaza edilebildiği
> gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor. Civil peynir, başta
> Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa
> sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından
> tercih ediliyor.


oyoyoyoy olsada yesek  ;) ;) ;) ;)

Bendende resim


Yaw kuzen erzurumlu oldugumuzu belli etme yaw :D harikasın  =)

Ezine peyniride 10 numaradır benden demesi
> EZİNE PEYNİRİ
>
> Türkiye'nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan, adı Çanakkale
> ile özdeşleşen 'Ezine peyniri'nin en önemli özelliği, üretimde kullanılan
> sütün belirli bir bölgeden sağlanması. Ezine Mandıracıları Koruma ve Yaşatma
> Derneğinin (EPD) başvurusu sonucunda, Ezine peynirine 2006 yılında Türk
> Patent Enstitüsünce, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.Ezine peynirinin
> yapımında, Kaz Dağları'nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve
> Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun,
> keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor. Mevsime göre yüzde 40
> oranında keçi sütü, yüzde 45-55 oranında koyun sütü ve yüzde 15 oranında
> inek sütü karıştırılarak hazırlanıyor. Ezine peynirinin üretimi, mart
> ayından ağustos ayına kadar sürüyor.


niye lem utanıyonmu  :D :D :D :D

yok olum ne utancam  >:(

cyan-mk

ne surat yapıyon gelirsem alırım aşağı seni haa  :Male:
çOk YoRgUn:( 
BeNİ seVMeyE PRogRAmlANma DEvrELeRinİ YakARım...
kimine göre kralız kimine göre yalanız sen kafanı yorma adamına göre adamız.
kula bela gelmez ALLAH yazmadıkça,ALLAH bela yazmaz kul azmadıkça.


Allah'ım sen beni dostlarımdan koru ben düşmanlarımın icabına bakarım.!!!

cyan-mk

çOk YoRgUn:( 
BeNİ seVMeyE PRogRAmlANma DEvrELeRinİ YakARım...
kimine göre kralız kimine göre yalanız sen kafanı yorma adamına göre adamız.
kula bela gelmez ALLAH yazmadıkça,ALLAH bela yazmaz kul azmadıkça.


Allah'ım sen beni dostlarımdan koru ben düşmanlarımın icabına bakarım.!!!