sele zeytini yapımı

Başlatan ugur20, Ekm 12, 2007, 11:32 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Uğur YUCA


Malzemeler:

Taze siyah zeytin

Kaya tuzu (kalın parça tuz)



Hazırlanışı:

Ekim sonu, Kasım ayı başı gibi ağaçtaki zeytinler siyahlaşır, toplanmaya hazır olur. Siyah olan zeytinleri topluyoruz.

Bol su ile bir kaç kez yıkıyoruz. Büyüklüklerine göre sınıflıyor, tipi bozuk çürük olanları ayırıyoruz.

Sele zeytini sepetlerde yapılıyor. Sepetlerin ağızları keten gibi bezle dikiliyor. Ben evde kavanozlara koyuruz. Bir kavanoza dolduracağınız tuz miktarı, ekleyeceğiniz zeytin miktarının %20' si oranında olmalı.

Kavanozu bir kat tuz, bir kat zeytin,.. şeklinde dolduruyoruz. Bütün zeytin tanelerinin tuza değmesini sağlıyoruz.

Serin bir yerde (balkon olur) saklıyoruz. Gün aşırı kavanozu sağa sola yukarı aşağı sallayıp, tuzun her köşeye ulaşmasını sağlıyoruz.

Zeytinler günden güne su salıyor. İsteyen, suyu çıktıkça o suyu atabilir.

Bir ay sonra zeytinler olmaktadır. Zeytinler yıkamadan tuzdan arındırıp, süzüp, hazırladığımız zeytinyağı-sirke sosuna koyup, servis yapabilirsiniz...
Yazması uzun, yapması kolay

Uğur YUCA