Zeytin ağacı budama

Başlatan ugur20, Mar 24, 2009, 10:45 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Uğur YUCA

Ağaçların düzenli ve kuvvetli bir taç (dal ve yaprak) meydana getirebilmeleri,verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri,kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri gayesiyle yapılan iş.Odunlaşmış bitkilerde kırık,ezik,hastalık,sık ve eğri büyümekte olan dallar budanarak ağaçlara düzgün şekiller verilir.Meyve ağaçlarında kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler.Bahçelerdeki süs ağaç ve çalılarının budama ile şekilleri ve güzellikleri muhafaza edilir.Genç meyve ağaçları,taçsız olarak düz bir fidan halinde dikilir.İlk yıllar,gövdeden çıkan yan dokunulmaz.Sadece,kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir.Ağaç çeşidine göre;şeftali ve kayısılarda ikinci,elma ve armutlarda ise üçüncü yıl şekil verme budaması yapılır.Meyve ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler.Dallar enliğine büyümelidir.Alçak boylu meyve ağaçlarından bakım ve meyve toplama kolay olur.Budama ile terbiye edilmiş meyve ağaçları;alçak yapılı,3-5 ana daallı,tacın alt tarafı bol yapralı ve meyve dallı olur.Gençleştirme budaması,ağaçlarda yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç şekil edilmesi için yapılır.Böylece,ağaçta verim yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır.Böylece,ağaçta verim yeniden arttıralacağı gibi,meyvelerin  de kaliteleri yükseltilmiş olur.İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmaz.Gençleştirmede meyve türlerinin budamaya karşı dayanma dereceleri de göz önünde bulundurulur.Zeytin ağacı budamaya karşın en fazla dayanıklı olandır.Bunu dayanma derecelerine göre;armut,erik,elma,şeftali,kayısı,dut ve kiraz ağaçları sırayla takip eder.Gençleştirme budamasında,ilk olarak kurumuş,sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir.Geri kalan dallarda,kısaltma budaması yapılarak,ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşeküllü temin edilmiş olur.Bazı ağaçlarda,budama yapılması neticesi olarak,çift katlı bir taç teşekkül eder.Böylece ağaçlarda,üst taç atıldıktan sonra,zayıflamış olan alt taç dallarından dakısa budama yapılarak,ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilir.Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra,iyi bir toprak işlemesi,sulama ve gübreleme ile yeter miktarda meyve dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.Ağaçlarda genç dallar,budama makası veya serpet (bağ bıçağı) ile budanır.Genç dallar kesilirken,bir odun gözün tam üstünden,tırnak bırakmayacak ve düz bir şekilde kesilir.Budamada tırnak bırakmamak esastır.Tırnak bırakılırsa bu zamanla kurur.Yaşlı dallar,dalın alt tarafından yarılmasına dikkat ederek,mutlaka testere ile kesilmelidir.Testere ile kesim bittikten sonra,yara yeri keskin bir sepetle perdahlanır.Perdahlanan yaralar aşı macunu ile sıvanan yaralar çabuk kapanır.Budamanın kış ve yaz budaması olmak üzere iki zamanı vardır:
     *Kış Budaması:Ağaçların dinlenme devresinde yapılan budamadır.Soğuk yapmayan yerlerde kış budamasına bütün kış devam edilebilir.Kışları sert geçen yerlerde,şiddetli soğukların geçmesi beklenmelidir.Böylece yerlerde,gözler uyanmadan evvel,şubat sonları ile mart başlarında yapılabilir.
     *Yaz Budaması:Kış budamasından sonra,ağaçların yaşlı kısımlarında budanan yerlerin kenarlarından,lüzumsuz sürgünler çıkabilir.Yaz başlarında bu lüzumsuz sürgünleri kesmek veya kısaltmak icab eder.Bu suretle ağaçlarda kuvvet israfı önlenmişl olur.
Şeftali ve asmalarda,gözler uyanmadan önce ilkbahar başlangıcında budama yapılır.

Uğur YUCA