ŞİFA KAYNAĞI ZEYTİN

Başlatan ugur20, Mar 24, 2009, 11:09 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Uğur YUCA

Binlerce yıl önce hangi insanoğlu,bu yabani ağacı aşılayarak daha bol,daha az acı,daha büyük ve
yağlı zeytin taneleri elde etmeyi,yağını sıkarak günlük yaşamında kullanmayı başardı? Türkiye'nin üretiminde dünya dördüncüsü olduğu zeytin ve zeytinyağının tüm dertlere deva olduğu anlaşıldı.Yaşlanmayı geciktirici unsurundan çocuk gelişimine kadar birçok konuda sağlığa faydalı olan zeytinin kalp ve damar sağlığına,kansere iyi geldiği bildirildi.sahip olduğu besin değeriyle insan sağlığını koruyan bir mucize olarak değerlendiren zeytin sofralardaki daimi yerini koruyarak insan sağlığının önemli bir koruyucusu olmuştur.Besin değeri oldukça yüksek olan zeytin ,aynı zamanda yağıyla da sağlığa olan katkısını arttırmaktadır.Sağlığa olumsuz hiç bir etkisi olmayan zeytinyağı,içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı da koruyucu bir etki gösterir.Özellikle günümüzde kalp ve damar şikayetlerinin çoğalması,bu mucizevi besinin insan sağlığı açısından önemini daha da arttırmaktadır.Son yıllarda yapılan araştırmalar,zeytinin yalnızca lezzetli bir gıda değil,bunun yanında yüksek kaloriye sahip önemli bir besin kaynağı olduğunuda ortaya koymuştur.Zeytinin olduğu kadar zeytinyağı da sağlığa son derece faydalıdır.Zeytinyağı,tüm uzmanlar tarafından başta kalp ve damar sağlığı için olmak üzere en çok tavsiye edilen yağ türü olarak bilinmektedir., bu bitkinin, insanlığın yaralarını iyi edecek bir merhem, lezzetli ve bol enerjili bir besin maddesi ve karanlıkları aydınlatacak bir alev olduğunu söyler.Kalp ve Damar Sağlığı Üzerindeki Faydaları:Zeytin ve zeytinyağının içinde yağ asitleri bulunur. Bu asitlerin çoğu vücut için zaruri olan tekli doymamış omega-6 (linoleik asit) yağlarıdır. Tekli doymamış yağlar kolesterol içermezler. Bundan dolayı zeytinyağı diğer yağların aksine kandaki kolesterol oranını yükseltmemekte, tam tersine kontrol altında tutmaktadır.Bu konuda yapılan çalışmalarda, 1 hafta boyunca her gün yaklaşık 2 yemek kaşığı doğal zeytinyağı tüketen insanların kolestrol düzeylerinde son derece olumlu sonuçlar elde edilmiştir... Antioksidanlar, vücudumuzdaki zararlı maddeleri etkisiz hale getiren ve hücrenin tahrip edilmesini engelleyen son derece önemli maddelerdir. Düzenli zeytinyağı kullanan insanlarda yüksek antioksidan seviyeleri izlenmiştir. Ayrıca zeytinyağının kalp hastalıklarınıBunun yanı sıra zeytinyağı omega-6 yağ asidinin omega-3 yağ asidine oranını da düzenlemektedir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin vücuda belli bir oranda alınması çok önemlidir. Çünkü bu oranlardaki dengesizlik durumunda hastalıklar ve kanser de dahil olmak üzere, kalp ve bağışıklık sistemi ile ilgili birçok hastalığın ilerlemesi söz konusu olmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı pek çok insan zeytinyağı ile sağlık bulmaktadır. Amerikan Kalp Birliği, kalp hastalığı riskini azaltmak için yüksek tekli doymamış yağ diyetlerinin, %30 düşük yağlı diyete bir alternatif olabileceğini ortaya çıkarmıştır.Ayrıca araştırmacıların raporlarına göre bol miktarda zeytinyağı ve sebze yiyen insanlarda, eklemlerdeki kronik bir hastalık olan romatizmal arterit (atardamar enfeksiyonu) geçirme riski azalmaktadır.İçerdiği E, A, D, ve K vitaminleri, çocukların ve erişkinlerin kemik gelişimine yardımcı olması, kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri güçlendirmesi bakımından zeytin oldukça önemlidir. Zeytin, yaşlılara da özellikle tavsiye edilmektedir; çünkü sindirimi kolaydır ve minerallerle vitaminlerin vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Ayrıca minerallerin kemiklerde çökmesini sağlayarak kalsiyum kaybını da engeller.

Uğur YUCA