ZEYTİNYAĞININ ÖZELLİĞİ

Başlatan ugur20, Mar 24, 2009, 10:38 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Uğur YUCA

ZEYTİNYAĞININ ÖZELLİĞİ
Yağ çıkarılmak üzere toplanan uygun zeytin çeşitlerin fabrikasyon çeşitli işlemler ve teknik testler ile sınıflandırılır ve kullanıma sunulur. Bu aşama boyunca yapılan işlemler bu testlerin detayları ortaya çıkan ürünün (yağın) kalite değerinin saptanmasında öncelik taşıyan faktörleri sıralamak gerekir. Bu sıralamaya göre 1. asit oranı 2. tad 3. renk 4. aroma 5. homojenite elde edilen yağın kalite sıralamasındaki yerini gösteren en önemli özellikleridir.

1. Naturel Zeytinyağı

Doğrudan tüketilebilen, kendin özgü tat ve kokudaolan naturel zeytinyağı, kendi içinde naturel sızma zeytinyağı, naturel birinci zeytinyağı ve naturel ikinci zeytinyağı olarak üç ayrı kalite grubuna ayrılır. Naturel zeytinyağlarının, özel aroma ve lezzetlerinden dolayı çiğ tüketilmesi önerilir. Bu özel lezzet özellikle kahvaltılarınıza ve salatalarınıza eşsiz bir tat katar. Naturel zeytinyağları soğuk sıkma yöntemiyle modern kontinü tesislerde üretlir.

2. Naturel Sızma Zeytinyağı

En kaliteli zeytinlerden elde edilen, doğal haliyle tüketilebilen, kesinlikle mükemmel tat ve aroması bulunan ve asit içeriği en çok % 1 olan zeytiyağıdır. Bu haliyle sızma zeytinyağı atardamarlardaki kötü kolestrolü toplar ve temizler. Onun için sızma zeytinyağına uzmanlar (O atardamarın çöpçüsüdür) derler. Ege ve Akdeniz insanı onu sofralarına baş tacı yapmıştır. Daha çok salata ve soslarda çiğ olarak tüketilmesi önerilen bu yağ tüm sıcak yemeklerde de kullanılabilir.

3. Naturel Birinci Zeytinyağı

Maksimum % 2 olan asit oranıyla naturel zeytinyağları içinde, zeytin aromasının önce çıktığı zeytinyağıdır. Bu güçlü aromalı yağ, özellikle geleneksel zeytinyağı tüketicilerinin ve zeytinyağı üretim bölgelerinde yaşayan tüketicilerin tercihidir.

4. Naturel ikinci Zeytinyağı

Maksimum % 3.3 asit oranıyla naturel zeytinyağları içinde zeytin tat ve aromasının en yoğun hissedildiği bu yağ zeytinyağında zeytuni tadı özleyenler için idealdir. içerdiği yüksek asitten dolayı hafif genzi yakan bu yüksek aromalı yağ.

5. Organik Zeytinyağı

Bu sınıflandırmanın dışında son yıllarda tüm dünyada artan organik gıda trendinden zeytinyağı da etkilenmiş ve organik zeytinyağı üretimine de başlanmıştır.Organik zeytinyağı, sentetik kimyasal tarım ilaçları hormonlar ve mineral gübreler kullanılmadan, çevre ve sanayi kirliliğinden uzak yörelerde, anlaşmalı zeytin üreticileri tarafından, tamamıyla doğal yöntemlerle yetiştirilen zeytinlerden elde edilen ve doğrudan tüketime uygun zeytinyağıdır. ürünün sertifikasyon kuruluşu tarafından onaylandığını belirten ibarenin etiketin üzerinde yer alması gerekmektedir.

6. Rafine Zeytinyağı

Doğrudan tüketime uygun olmayan, kusurlu tat ve kokuya sahip veya asidi fazla olan zeytinyağlarının doğal yapılarında değişikliğe yol açmayacak fiziksel yöntemlerle rafine edilmesiyle ortaya çıkan yağ rafine zeytinyağıdır ve en fazla % 0.3 oranında asit içerir. Bu yağ rafinasyon işlemi ile kalitesini bozan maddelerden arındırıldığından yine halis zeytinyağı olmakla bereber asitsiz, renksiz ve kokusuzdur, diğer yağlardan çok daha sağlıklı olduğundan rafine zeytinyağı olarak kızartmalar için tavsiye edilir.

7. Riviera Zeytinyağı

Ham zeytinyağının fiziksel yöntemlerle rafinasyonu sonucu elde edilen rafine zeytinyağı ile % 20 oranına kadar naturel sızma zeytinyağının karışımı olan ve en çok % 1.5 asit içeren zeytinyağıdır. Riviera Zeytinyağları % 20 oranında naturel sızma zeytinyağı içerir. tüm yemeklerin hazırlanmasında ve kızartmalarda kullanılabilir.[/b]

Uğur YUCA