GEMLİK'TE ZEYTİNCİLİK

Başlatan ugur20, Mayıs 04, 2009, 07:00 ÖS

« önceki - sonraki »

Uğur YUCA


Zeytin boylu bir çali veya 10 metreye kadar boylanabilen, sik dalli, yayvan tepeli, herdem yesil yapraklı bir ağaçtır . Genis, kivrimli, yamru yumru bir gövdesi vardir. Agaç yaslandikça, düzgün gri renkli gövde kabugu giderek çatlar. Agacin taci (tepesi), yaklasik olarak artan boy kadar her sene genisler. Verimli topraklarda taç açik ve asimetrik, verimsiz topraklarda ise daha yogun ve yuvarlaktir. Sürgünleri gri renkli, dikensiz ve hemen hemen üç köselidir. Zeytin üretiminin %99'u Ege, Akdeniz, Marmara bölgelerindedir. Güneydoğu ve Karadeniz'de de ekilir.

Mizraksi, çok kisa sapli, deri gibi sert yaprakları sürgünlere karsilikli çiftler halinde dizilmistir. Yapraklari basit, tam kenarli ve kenarlar alt yüze dogru hafif kivriktir. Yapragin boyu 20-86 mm, genisligi de 5-17 mm'dir. Yapraklarin ucunda sivri bir çikinti bulunur. Yapragin üst yüzü koyu gri-yesil ve tüysüz, alt yüzü mavimsi gümüsi renkte ve beyaz sik ipeksi tüylerle kaplidir.

Baharin sonlarina dogru yapraklarin koltugunda seyrek salkimlar halinde açan, küçük beyazimsi-sari renkli, kokulu çiçekleri vardir. Rüzgarlarin tasidigi çiçek tozlariyla döllenen çiçekler etli ve yagli meyve verir. Meyve önce yesil, olgunlastiktan sonra da parlak siyah bir renk alir. Etli meyvenin içinde sert bir çekirdek vardir. Meyvenin etli kismindan ve çekirdeginden elde edilen yagi bakimindan çok degerli bir agaçtir.



Uğur YUCA