zeytin nasıl hazırlanır

Başlatan ugur20, Eyl 30, 2007, 04:47 ÖS

« önceki - sonraki »

Uğur YUCA

Zeytin besin değeri çok yüksek bir yiyecektir. Zeytinde %14 yağ, 8,5 karbonhidrat, 0,76 protein vardır. 100 gr. zeytin 170 kalori verir. Sofralarımızda kullandığımız bu değerli katık, o denli yemeklerimiz arasına girmiştir ki onun bir meyve (zeytin ağacının yemişi) olduğunu unutmuşuzdur. Zeytin ağacı dalları dikenli bir bitkidir. Yerine göre 2-10 metre arasında olan zeytin ağacı, insanların ilk çağlardan beri faydalandıkları bir bitkidir. Yapılan incelemeler anayurdunun Ege ve Akdeniz Bölgesi olduğunu ve buradan dünyaya yayıldığını göstermektedir.

Zeytin ağacı ılımlı yerlerde, az killi ve kumlu topraklarda yetişir. Mayıs, haziran ayları içinde yeşillenir, altı ay sonra meyvesi olgunlaşır. Cinsine göre bu meyve, önceleri koyu kahverengi, koyu yeşil, koyu mor, siyah, külrengi olur. Aynı dal üst üste iki yıl meyve vermez. Taze yada tuzlama olarak yenir ve posası da hayvan yemi olarak kullanılır, marangozlukta pek kullanılmaz ancak bazı hafif denebilecek eşya yapımında kullanılır.

Tanesi ortalama 2,5 gr. ağırlığında, cinsine göre yumurta yada yuvarlak biçimdedir. Zeytinin çekirdeği ne kadar küçük olursa, cinsi o denli üstün tutulur.


Uğur YUCA