Beyin gücüyle robot çalıştırıldı

Başlatan aero, Mayıs 04, 2009, 01:14 ÖS

« önceki - sonraki »

aero



ABD'li araştırmacılar, bilim-kurgu filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz bir gelişmeye imza attı.

Brown Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Prof. Arto Nurmikko, beyne yerleştirdikleri mikroçip sayesinde düşünce yoluyla cihazları çalıştırmayı başardıklarını bildirdi.

Omurilik zedelenmesi yaşayan kişilerin vücudunu hareket ettiremezken beyinlerinin mükemmel şekilde çalıştığına dikkati çeken Nurmikko, projenin bu şekilde yaşayan kişilere büyük yarar sağlayacağını kaydetti.

Antalya'da düzenlenen 4. Uluslararası Beyin Mühendisliği Konferansı'na katılan Prof. Nurmikko, Brown Üniversitesi'nde mühendisliği, beyin bilimiyle birleştirdiklerini belirtti. Beyinden gelen sinyalleri alıp zihnin ne yapmak istediğinin şifresini çözmeyi hedeflediklerini anlatan öğretim üyesi, bu şekilde tekerlekli sandalye ve klavye gibi cihazları beyin sinyalleri aracılığıyla çalıştırabileceklerini ifade etti.

Sistemi aktif hale getirmek için öncelikle beyne bir mikroçip yerleştirdiklerini vurgulayan Arto Nurmikko, şöyle devam etti: "Çiple beynin dilini anlamaya çalışıyoruz. Beyin, kalemi nasıl tutacağını, yazıyı nasıl yazacağını hep planlıyor. Bu süreci çözdüğümüz zaman, beynin fonksiyonlarını da çözmüş olacağız. Beyne konan mikroelektronik sistem, beynin bütün sırlarını deşifre edebilecek kapasiteye ulaşacak. Dolayısıyla beyin ne yapmak istediğini bu çipler sayesinde dışarı yansıtmış olacak." Proje şu anda maymunlar üzerinde deneniyor. Daha önce insanda yaptıkları küçük denemelerde basit kol hareketlerini çalıştırdıklarını anlatan profesör, "10-15 yıl içinde kablosuz şekilde cihazları çalıştırmaya yarayacak mikro devrelerin beynin içine yerleştirilmesi yaygınlaşacak." diye konuştu.

Yürüttükleri pilot çalışmada basit devreleri kullandıklarını vurgulayan beyin mühendisi, beynin kablosuz şekilde uzaktaki bir robotun elini hareket ettirmeyi başardığını dile getirdi. Robotun henüz parmaklarını çalıştıramadıklarına işaret eden Prof. Arto Nurmikko, robotun parmaklarını hareket ettirebilmek için beyinden daha fazla bilgi almak gerektiğini söyledi.

aero