İBADETİN FAYDALARI

Başlatan TeXaS, Ağu 04, 2007, 11:30 ÖS

« önceki - sonraki »

TeXaS

İBADETLERİMİZİN AMAÇLARI:

1.VE EN YÜCESİ:Allah'a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

2.SEVİYE:Allah'ın rızasını ve sevgisi kazanmak için

3.SEVİYE:Allah'ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler v.b.) şükretmek için

4.SEVİYE: Allah, emrettiği için

5.SEVİYE:Allah'ın mükafatı olan cennetine girip, cezası olan cehenneminden kurtulmak için

6.SEVİYE= BUNA İBADET BİLE DENMEZ,KABUL DE EDİLMEZ,GÜNAHTIR:Dünyalık bir çıkar,gösteriş için yapılan

NOT:ALLAH KATINDA İLK 5 AMAÇ GEÇERLİDİR AMA DERECELERİ FARKLIDIR. 6. AMAÇ KÖTÜDÜR.

İbadet kavramı

                Geniş anlamda ibadet:  Allah'ın rızasına uygun her davranışımızın ibadet olduğu, yaptığımız  her iyiliğin bir ibadet olduğu fikridir. Bunun içinde her hizmetin niçin ibadettir.Ayrıca Dinimizin temel ibadetleri olan ve yapmakla yükümlü olduğumuz ibadetler de vardır.                -Niçin ibadet etmemiz gerektiği önemlidir.

-İbadette niyetin önemi, ibadet yaparken hangi niyetle yapmamız gerektiği, Burada özellikle "İhlas" ve "İhsan" kavramları vardır. ibadetin en makbul olanının Allah'ın ibadete layık tek varlık olduğu, sadece ibadetlerin ona yapılacağı, Fatiha suresinde ve Enam 162 . ayetlerde belirtilmiştir.

                İbadet, Allah'ın emirlerine uymak, yasaklarından kaçınmak, onun rızasını kazanmak amacıyla yaptığımız her türlü iyi harekettir. Dinimizin temel ibaretlerinin yanında  yaptığımız her iyi davranışta bir ibadettir. Bunun için yaptığımız işin Allah'ın rızasına uygun olması ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla yapmamız  gerekir. İbadet sadece Allah'a yapılır.

Örn:helal para kazanan bir kişi bunu Allah böyle istediği için yaparsa  o esnafın sabahtan akşama her temiz hareketi ibadet sevabıdır.Bir Hadis'te "Dürüst tüccarın mahşer günü Peygamberlerle beraber olacağı" belirtilmiştir.

Bundan dolayı ister dünyalık ister ahiret işlerinde olsun bir işi Allah rızası ve isteği doğrultusunda yapıyorsak bu ibadettir.Zinaya gitmeyip nikahla evleniyorsa,hırsızlık yapmayıp helal emeği ile para kazanıyorsa,0bir öğrenci bilgilerini kötüye kullanmayıp(atom bombası) Allah'ın yarattığı bir varlık  olan insanlara faydalı oluyorsa bunlar ibadettir.

Haramlardan bile kaçınmak ibadettir.Örn:Bir kişi hırsızlık yapmaz,adam öldürmez ise yaptığı bu davranış da ibadettir.

İnanıcın ibadetlere etkisi

-İman ile ibadet arasında sıkı bir bağ vardır; iman, ibadetin kaynağı ve sebebidir, bir kimsenin iman etmediği halde inanmış gibi görünerek ibadet yapmasının bir anlamı yoktur.

- İnsan yemeye içmeye muhtaç olduğu gibi sevgiye, saygıya ve sıcak alakaya da muhtaçtır. Bu da insanın önce Allah'ı sevmesiyle ona derin saygı duymasıyla olur. İnsanın bilgisi ve düşüncesi iman ile sevgi ve saygıya dönüştüğü, onun sevgisini kazanmak için gayret ettiği, bunun da insanın her şeye sevgi ve merhametle bakmaya başladığı,  Yunusun dediği gibi "yaratılmışı severiz yaratandan ötürü" sözü önemlidir.

-İman insanın yaşama sevincine olan katkısı olup; kulun bir kötülük işlediği zaman pişmanlık duyması, sonra Allah'a sığınıp af dilemesi, bunun bir dua olduğu dolayısıyla ibadet olduğunun farkına varır.

-İman insanın ruh ve bedenini  düzene koyar,  imanın ruhla bedeni birleştirdiği, dolayısıyla onarı düzene koyduğu, bunun da insanı başarılı kıldığı bir gerçektir.



İbadetlerin inanca etkisi

"İbadet ile inanç arasında çok sıkı bir ilişki vardır.,İbadet,  inançtan kaynaklanır ve inancın gereğidir. "ibadetler inancı korur" ve "İbadetler inancı kuvvetlendirir". sadece imanla yetinip ibadetleri terk etmek imanın zayıflamasına neden olur.Toprağa dikilen bir meyve fidanının kurmaması ve gelişip büyümesi için zaman zaman sulamayı ihtiyaç vardır. Bu yapılmadığı takdirde fidan kurur. Kalbimizdeki imanın da ibadetle güçlenmesi ve korunması gerekir.

              İman ile ibadet ayrılmaz bir bütündür. İman öz, çekirdek, ibadet ise imanın görüntüsüdür.İman, ibadetin kaynak ve sebebidir. Allah'a ibadet etmek için her şeyden önce ona iman etmek gerekir. İnsan iman etmediği bir varlığa ibadet etmez. İman ibadetin kabul olması için şarttır. İbadet imanı korur ve kuvvetlendirir.

İbadetlerin kişinin ahlaklı olmasına olan katkısı vardır, dinimizin emrettiği ibadetlerin hedefinin insanı güzel ahlak sahibi olmasını sağlamasıdır.

                ÖZETLE:

1)Kişinin kalbini temizler ve nefsini terbiye ettiği için kötülüklerden uzaklaşıp  iyi insan olur.

2)Başına gelen felaketlerden karamsarlığa kapılmayıp Allah'ın onunla beraber olduğunu düşünerek ümitsiz olmaz hayata bağlanır ve ruhu  mutlu olur.

3)İmanını  güçlendirir,korur.

4)Ahlaken olgunlaşır.

5)Allah'ın ona olan sevgisi çoğalır.

6)Dünyada ve ahirette mutlu olur.

7)Ruhunu arındırır,kendini bu evrende yalnız hissetmez Yüce bir varlığın onunla iletişime geçtiğini düşünerek huzurlu olur,güvende olur.

8)Namaz örneğinde olduğu gibi Allah'ın huzurunda olarak bir miraç gerçekleştirir.

9)Sabır duygusu gelişir.

10)Dünyanın geçici olduğunun farkına vararak ezeli ve ebedi olan Allah'a yönelerek dünya için aşırılıklara kapılmaz.

11)İbadet yaptıkça nefs terbiyesi ile iyi insanlar çoğalır ve  böylece o toplumda sevgi,barış,huzur,birlik ve beraberlik güçlenir.Kaos,anarşi çıkmaz."YARATILANI SEV ; YARATANDAN ÖTÜRÜ " anlayışı çoğalır.


TeXaS