Gemlik Forum - Gemlik'in Paylaşım ve Tartışma Platformu

Gemlik Hakkında Resimler, Tarihi, Haberler vb bölümü => Gemlik zeytini => Gemlik Hakkında => Zeytin zeytinyağı ile ilgili yazılar => Konuyu başlatan: Uğur YUCA - Ara 19, 2010, 11:28 ÖÖ

Başlık: Teneke veya Bidonda Zeytin Yapımı
Gönderen: Uğur YUCA - Ara 19, 2010, 11:28 ÖÖ
(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs365.ash2/64320_165612213455132_100000190639743_593011_533133_n.jpg)

Ağaçtan topladığımız veya satın aldığımız siyah olgunluktaki zeytinleri (kabuğu siyah ve zeytin eti şarabi veya pembe renkli) evimizde bidon veya teneke tipi zeytin olarak şu şekilde değerlendirebiliriz. 1 kg siyah zeytin için: 4-5 yemek kaşığı, veya 1 fincan dolusu tuz (bu kullanacak olduğumuz tuz yemeklerde kullandığımız rafine tuzlardan farklıdır. Bu tuz iri bulgur büyüklüğünde veya ince olabilir ve piyasada salamura turşu-zeytin için satılır).1,5 yemek kaşığı zeytinyağı ve istenirse hem zeytine aroma vermek hemde zeytinin bozulmasını önlemek için 3-4 çay kaşığı sirke konulur. 10 kilogram zeytin için ise 3-4 su bardağı tuz, 1 su bardağı zeytinyağı ve 1 fincan sirke konur.

Bu şekilde hazırlanan zeytinin içine konulduğu bidon teneke 3-4 günde bir sağa sola çevrilerek zeytin ile tuzun teması sağlanır. Bu şekilde zeytin acı suyunu dışarı verir ve bidon içinde az miktarda salamura oluşur. Bidonu ve tenekeyi çevirme işlemleri sonucunda bu salamura, hem zeytini korur, hem de tatlanmasını sağlar. Bidonda zeytin yapmak kolaydır, oluşan gaz kapaklardan kolayca dışarı çıkartılır. Ama teneke kullanıldığında oluşan bu gaz tenekede bir şişme meydana getirir. Bu şişliği almak için teneke kapağı ara sıra açılmalıdır.Zeytinlerin tatlanması, çeşide ve olgunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte 1,5-4 ay içinde gerçekleşir. Tatlanan zeytinler bidon veya teneke içinde bitinceye kadar tutulabilir. Ancak bu süre içinde bidonun aynı şekilde sağa sola çevirme işlemi devam ettirilmelidir. Yemek için bir miktar zeytini çıkardıktan sonra bile geri kalanın bidon içindeki salamura ile temasının sağlanması için bidon sağa sola sallanmalıdır. Eğer bu işlem yapılmazsa, zeytini almak için kapağı açtığımızda hava ile temas eden üst yüzeydeki zeytinlerde küflenme problemi ile karşılaşabiliriz.
Başlık: Ynt: Teneke veya Bidonda Zeytin Yapımı
Gönderen: Çakır - Ara 19, 2010, 10:49 ÖS
güzel bilgiler eline sağlık bilmeyen yoktur ama olsun:) zeytinde beni ye diyor vallahi :)
Başlık: Ynt: Teneke veya Bidonda Zeytin Yapımı
Gönderen: Uğur YUCA - Ara 19, 2010, 11:13 ÖS
Alıntı yapılan: Çakır - Ara 19, 2010, 10:49 ÖS
güzel bilgiler eline sağlık bilmeyen yoktur ama olsun:) zeytinde beni ye diyor vallahi :)

afiyet olsun gece mesayisinde götürüyorum zeytinleri :)
Başlık: Ynt: Teneke veya Bidonda Zeytin Yapımı
Gönderen: Weinika - Ksm 11, 2021, 03:38 ÖS
ilginç tarif bu pişirme teknolojisini mutlaka deneyeceğim