Gemlik Forum - Gemlik'in Paylaşım ve Tartışma Platformu

Gemlik Hakkında Resimler, Tarihi, Haberler vb bölümü => Gemlik zeytini => Gemlik Hakkında => Zeytin zeytinyağı ile ilgili yazılar => Konuyu başlatan: Uğur YUCA - Eyl 30, 2007, 04:24 ÖS

Başlık: Zeytinyağı Hakkında
Gönderen: Uğur YUCA - Eyl 30, 2007, 04:24 ÖS
(http://www.fotoparked.com/upload/nr/294/zeyt-n-yag-.jpg)
Zeytinyağını Tanıyor muyuz?  


Zeytinyağı, sadece zeytin ağacı (Olea europaea sativa Hoffm. et Link) meyvelerinden elde edilen, hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal hali ile tüketilebilen, oda sıcaklığında sıvı olan bir yağdır.

Zeytinyağlarının Çeşitleri Nelerdir?
1-Natürel Zeytinyağları: Zeytin ağacı meyvesinden, doğal özelliklerini değiştirmeyecek bir sıcaklıkta sadece mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine özgü tat ve kokuda olan doğal halinde gıda olarak tüketilebilen yağlardır.
Natürel zeytinyağları kendi içinde 3 grup altında piyasaya verilirler.

a) Natürel Sızma Zeytinyağı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi(oleik asit cinsinden) en çok % 1 olan natürel zeytin yağıdır. Daha yeşil renklidir. Meyvemsi tat hissedilir derecededir. Natürel sızma zeytinyağı her tür yemeklere uygun olmakla beraber salatalar için idealdir.

b) Natürel Birinci Zeytinyağı:  Kokusu veya tadında çok hafif kusurları bulunabilen, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 2 olan naturel zeytinyağıdır.